Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά σε ευρώ και αποδόσεις ομολόγων

Οι προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης από την ΕΚΤ πιέζουν τις αποδόσεις των ομολόγων σε νέα ιστορικά χαμηλά. Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έντεκα μηνών έναντι του δολαρίου το ευρώ.

Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό έντεκα μηνών έναντι του δολαρίου και οι αποδόσεις των ομολόγων διολίσθησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά την Τρίτη, εν μέσω προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. 

«Αν επιβεβαιωθεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες πως ο πληθωρισμός πλησιάζει προς το μηδέν, η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει ότι μπορεί για να τονώσει τον πληθωρισμό. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» ανέφερε αναλυτής της Credit Agricole στο Reuters.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους ομολόγου υποχωρεί δύο μονάδες βάσης στο 0,935%, λίγο πάνω από το ιστορικό χαμηλό του 0,926% στο οποίο έπεσε τη Δευτέρα. Πτώση τριών μονάδων βάσης καταγράφει η απόδοση του 10ετους ομολόγου της Γαλλίας, στο 1,29%.

Σε νέα χαμηλά ρεκόρ διολίσθησαν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, η απόδοση του ισπανικού 10ετους υποχώρησε εννιά μονάδες βάσης στο 2,16% και του ιταλικού 10ετους οχτώ μονάδες βάσης στο 2,4%.

Απώλειες οκτώ μονάδων βάσης σημειώνει η απόδοση του ελληνικού 10ετους, στο 5,65%.

Σε χαμηλό έντεκα μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος με το δολάριο διολίσθησε μέχρι και το 1,3178, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τις 9 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στα σχόλια του Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία αν υποχωρήσει περαιτέρω ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 4 Σεπτεμβρίου. Τα προκαταρκτικά στοιχεία που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 0,3%, από 0,4% τον Ιούλιο.

Το γεν ενισχύεται έναντι των περισσότερων ανταγωνιστικών νομισμάτων. Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται 0,2% έναντι του δολαρίου, στα 103,89 δολάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg το γεν έχει αποδυναμωθεί 0,8% τον τελευταίο μήνα, το ευρώ 0,5%, ενώ το δολάριο έχει ενισχυθεί 1,5%.

 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v