Ενισχύεται το πετρέλαιο εν όψει εκλογών στο Ιράκ

Πάνω από τα 45 δολάρια ανά βαρέλι επιμένουν οι τιμές του πετρελαίου στην αμερικανική αγορά, καθώς διογκώνονται οι δολιοφθορές στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράκ.

Πάνω από τα 45 δολάρια ανά βαρέλι επιμένουν οι τιμές του πετρελαίου στην αμερικανική αγορά, καθώς διογκώνονται οι δολιοφθορές στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράκ εν όψει των εκλογών στη Βαγδάτη και παράλληλα οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην ενεργοβόρο Αμερική.

Στο Nymex το συμβόλαιο Φεβρουαρίου ενισχύεται 22 σεντς στα 45,55 δολάρια ανά βαρέλι και στο Λονδίνο το Brent κερδίζει 18 σεντς στα 43,10 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα προβλήματα στην παραγωγή του Ιράκ, της Νιγηρίας, αλλά και της Νορβηγίας στη Βόρειο Θάλασσα έχουν δημιουργήσει ένα έλλειμμα της τάξης των 1,1 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα από τη διεθνή αγορά των 82 εκατ. βαρελιών.

Οι ελλείψεις διογκώνονται, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η προγραμματισμένη μείωση της παραγωγής του OPEC κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οι τιμές εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα, όταν Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως τα σαμποτάζ εν όψει των εκλογών στη χώρα στις 30 Ιανουαρίου έχουν παραλύσει τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις στις βόρειες περιοχές της χώρας. Τα προβλήματα προβλέπεται ότι θα επιτείνονται, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v