"Άλμα" 5,3% για το πετρέλαιο στα $79,66

Έντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις δύο βασικές κατηγορίες της διεθνούς αγοράς εμπορευμάτων (πρωτίστως στο πετρέλαιο και δευτερευόντως στα πολύτιμα μέταλλα) κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡB


Έντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις δύο βασικές κατηγορίες της διεθνούς αγοράς εμπορευμάτων (πρωτίστως στο πετρέλαιο και δευτερευόντως στα πολύτιμα μέταλλα) κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, εν μέσω πάντως ενός γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας που παραμένει στο προσκήνιο και αποτυπώνεται στην αύξηση του volatility τις τελευταίες εβδομάδες στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων.

Στη γλώσσα των αριθμών, στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης, το Light crude oil (συμβόλαιο Νοεμβρίου) έκλεισε τη συνεδρίαση σχεδόν στο απόλυτο υψηλό, στα $79.66 το βαρέλι, με εντυπωσιακά κέρδη της τάξεως του 5.3%, ενώ στα προϊόντα οι σειρές παράδοσης Οκτωβρίου στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη βενζίνη ακολούθησαν την ίδια κατεύθυνση και έκαναν settlement στο floor session στα 277.66 cents/γαλόνι (+1.9%) και 256.92 cents/γαλόνι (+3.2%) αντιστοίχως.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας (US DoE) τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 4.7 εκατ. βαρέλια -αντίθετα με τις μέσες προβλέψεις των διεθνών αναλυτών ενέργειας που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1.5 εκ- με παράλληλη σταθεροποίηση στη ζήτηση, ενώ στα products, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1.1 εκ. βαρέλια (επίσης αντίθετα στις εκτιμήσεις για αύξηση +1.5 εκ) με τη ζήτηση να παραμένει αμετάβλητη και τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων (distillates) μειώθηκαν κατά 744 χιλ, με τους αναλυτές να περιμένουν μείωση κατά 300 χιλ. βαρέλια.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, εξάλλου, το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου στο χρυσό πραγματοποίησε διακυμάνσεις μεταξύ $1596.6 και $1648.9 ανά ουγκιά, για να κλείσει τελικά κοντά στα υψηλά της συνεδρίασης, στα $1641.6 με κέρδη της τάξεως του 1.6% σε ημερήσια βάση.

Ανάλογα ήταν τα κέρδη για τον άργυρο (σειρά Δεκεμβρίου), με την τιμή των συμβολαίων να διαμορφώνεται στα $30.35 ανά ουγκιά ενισχυμένα κατά 1.7% με εύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ $28.435 και $30.64 /oz.


e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v