Μικρή πτώση των τιμών του πετρελαίου (update)

Χαμηλότερα των 53 δολαρίων ανά βαρέλι υποχώρησε η τιμή του αμερικανικού αργού, με αφορμή τη φημολογία που υποστηρίζει ότι το ύψος της ζήτησης δεν δικαιολογεί τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι το πετρέλαιο αποτελεί έναν μόνο από τους ενεργειακούς πυλώνες της οικονομίας.

Χαμηλότερα των 53 δολαρίων ανά βαρέλι υποχώρησε η τιμή του αμερικανικού αργού, με αφορμή τη φημολογία που υποστηρίζει ότι το ύψος της ζήτησης δεν δικαιολογεί τα τρέχοντα επίπεδα.

Μάλιστα, κύκλοι της αγοράς χαρακτήριζαν το ύψος των αποθεμάτων στις ΗΠΑ ως πλήρως ικανοποιητικό, ενώ επισήμαναν ότι το πετρέλαιο αποτελεί έναν μόνο από τους ενεργειακούς πυλώνες της οικονομίας.

Νωρίτερα και εντός της ημέρας, οι πετρελαϊκές τιμές ”σκαρφάλωσαν” έως και τα 54,45 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και άνω των 50,5 δολ. το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου, σημειώνοντας νέα ιστορικά ρεκόρ. Το πετρέλαιο ενισχύεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

Η τελευταία εκ των αρνητικών εξελίξεων αφορά εκτεταμένες ζημιές στον κεντρικό πετρελαιαγωγό της Shell στη Νιγηρία, με την εταιρία να προειδοποιεί για αναταράξεις στην προσφορά του εμπορεύματος.

Όπως προειδοποιεί ο αγγλοολλανδικός πετρελαϊκός κολοσσός, μόλις τεθεί υπό έλεγχο η διαρροή, η μεταφορά του εμπορεύματος θα πραγματοποιείται από μικρότερο αγωγό, έως ότου ολοκληρωθούν οι επισκευές.

Σημαντικές επιπτώσεις στην προσφορά πετρελαίου αναμένεται να έχουν και οι ζημιές που προκλήθηκαν στους πετρελαιαγωγούς στον Κόλπο του Μεξικό από τον τυφώνα Ivan. Όπως αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, περίπου το ένα τρίτο των πετρελαϊκών αγωγών στον Κόλπο του Μεξικού χρειάζονται επιδιόρθωση, ενώ η παραγωγή παραμένει κατά 28% χαμηλότερα από τη δυναμικότητα της περιοχής.

Νωρίτερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εντός του 2004. Όπως εκτιμά η υπηρεσία, η παγκόσμια ζήτηση για το 2004, ενισχύεται κατά 2,71 εκ. βαρέλια, στα 82,4 εκ. βαρέλια ημερησίως, επικαλούμενη ενίσχυση της ζήτησης στην ευρύτερη ασιατική περιφέρεια.

Οι traders ανησυχούν ιδιαίτερα για αδυναμία της προσφοράς να ευθυγραμμιστεί με την καλπάζουσα ζήτηση, καθώς επίκειται η χειμερρινή περίοδος, στην οποία η ζήτηση από τις δυτικές αγορές διαμορφώνεται παραδοσιακά στα υψηλότερα επίπεδα, λόγω ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης.

Αυτή τη στιγμή, οι τιμές στο συμβόλαιο future για παράδοση Νοεμβρίου, διαμορφώνονται στην Αγορά Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στα 52,5 δολ. το βαρέλι ενώ στην αντίστοιχη αγορά του Λονδίνου, η τιμή διαμορφώνεται στα 51,5 δολ. το βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v