Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε απόσταση αναπνοής από τα $100 η τιμή Brent

Σε υψηλό 28 μηνών εκτινάχθηκε η τιμή πετρελαίου Brent καθώς οι εντεινόμενες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο διακυβεύουν την μεταφορά του μαύρου χρυσού προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 στα 99,97 δολ. ανά βαρέλι, εκτινάχθηκε η τιμή πετρελαίου Brent καθώς συνεχίζονται για έκτη ημέρα οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο. Παράλληλα, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού βρίσκεται στα 89,55 δολ/βαρέλι, ενώ η διαφορά μεταξύ των δύο τιμών βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε ιστορικό υψηλό, στα 12 δολ/βαρέλι

Αν και η Αίγυπτος δεν είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα, δύο είναι οι παράγοντες που ωθούν ανοδικά την τιμή του πετρελαίου Brent. Αφενός ο κίνδυνος διάδοσης και σε άλλα αραβικά κράτη, της επανάστασης που ξεκίνησε στην Τυνησία και εξαπλώθηκε στο Κάιρο, αλλά και την Υεμένη. Παράλληλα, το ότι διακυβεύονται στρατηγικής σημασίας σημεία για την μεταφορά του μαύρου χρυσού: η διώρυγα του Σουέζ και ο αγωγός Sumed, μήκους 200 μιλίων που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με την Μεσόγειο.

Ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας σε ένα από αυτά τα σημεία, θα ανάγκαζε τα τάνκερ να αλλάξουν πορεία γύρω από την αφρικανική ήπειρο, προσθέτοντας επιπλέον 6.000 μίλια για την μεταφορά του πετρελαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία 2009 του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, από τα δύο αυτά σημεία συνολικά μετακινούνται 2,1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v