Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερήσια πτώση 0,9% για το πετρέλαιο στα $71,37

Συνεχίστηκε και στη συνεδρίαση της Τετάρτης η διόρθωση του petroleum complex μετά την καταγραφή υψηλών δεκαμήνου τη Δευτέρα, με τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας να εστιάζονται στην ενδυνάμωση του δολαρίου.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡΒ

Συνεχίστηκε και στη συνεδρίαση της Τετάρτης η διόρθωση του petroleum complex μετά την καταγραφή υψηλών δεκαμήνου τη Δευτέρα, με τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας να εστιάζονται στην ενδυνάμωση του δολαρίου στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, αλλά και στα στοιχεία των αποθεμάτων που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας για την εβδομάδα που τελείωσε στις 21 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, τα νούμερα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το US DoE κατέδειξαν πολύ μικρή αύξηση σε ότι αφορά τα αποθέματα του ακατέργαστου πετρελαίου, κατά 128 χιλιάδες βαρέλια, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση κατά 1.15 εκατομμύρια βαρέλια.
 
Στα προϊόντα, μεγαλύτερη της αναμενόμενης ήταν η υποχώρηση των αποθεμάτων της βενζίνης, κατά 1.7 εκ. βαρέλια, με την αγορά να περιμένει -800 χιλιάδες, ενώ στον αντίποδα, σχεδόν διπλάσια αύξηση έναντι των εκτιμήσεων έλαβε χώρα στα αποθέματα των διυλισμένων προϊόντων (συμπεριλαμβανόμενου του πετρελαίου θέρμανσης), κατά 767 χιλιάδες βαρέλια, με την αγορά να περιμένει +400 χιλιάδες.
 
Τέλος, η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων αυξήθηκε οριακά, κατά 0.09%.

Στο πλαίσιο αυτό, στην εκπνοή της συνεδρίασης στο Nymex, το light crude oil (συμβόλαιο Οκτωβρίου) διαπραγματευόταν στα $71.37 το βαρέλι, με απώλειες της τάξεως του 0.9% και ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα $70.67, ενώ στα προϊόντα, η τιμή της βενζίνης (RBOB Gasoline, σειρά Σεπτεμβρίου) διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στα $198.2 cents το γαλόνι (-1.25%), χαμηλότερα και πάλι από το ψυχολογικό φράγμα των $2, ενώ τα futures στο πετρέλαιο θέρμανσης (heating oil, παράδοση Ιουλίου) έχαναν 0.2%, κάνοντας πράξη στα $185.2 cents το γαλόνι.

Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, η ενδυνάμωση του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος (με το ευρώ να διασπά καθοδικά το επίπεδο-κλειδί των 1.4250) κράτησε σε αμυντική στάση τους bulls, με τους πωλητές από την άλλη πλευρά να τηρούν στάση αναμονής.

Έτσι, τα futures του χρυσού έκλεισαν τη συνεδρίαση στο Comex στα $945.8 /oz (σειρά Δεκεμβρίου), πρακτικά αμετάβλητα, ενώ τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου στο ασήμι διαμορφώθηκαν στα 14.255 $/oz, με μικρές απώλειες της τάξεως του 0.4%.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v