Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερήσια άνοδος 1,6% για αργό στα $71,14

Νέα υψηλά επτά μηνών κατέγραψαν την Τετάρτη τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, με τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας να παραβλέπουν, το αρνητικό κλίμα που επεκράτησε από το απόγευμα στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡΒ


Νέα υψηλά επτά μηνών κατέγραψαν την Τετάρτη τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, με τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας να παραβλέπουν, τόσο το αρνητικό κλίμα που επεκράτησε από το απόγευμα και μετά στα αμερικανικά χρηματιστήρια, όσο και την ενδυνάμωση του δολαρίου στη διεθνή αγορά συναλλάγματος και να εστιάζονται στα στοιχεία των αποθεμάτων που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας για την εβδομάδα που τελείωσε στις 5 Ιουνίου, τα οποία στο σύνολό τους χαρακτηρίσθηκαν από τους διεθνείς αναλυτές ενέργειας ως «bullish» για το αργό και τα προϊόντα.

Συγκεκριμένα, τα νούμερα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το US DoE κατέδειξαν απροσδόκητη, μεγάλη μείωση σε ότι αφορά τα αποθέματα του ακατέργαστου πετρελαίου, κατά 4.4 εκατομμύρια βαρέλια, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μικρή αύξηση κατά 100 χιλιάδες βαρέλια, ενώ αντίστοιχη απόκλιση υπήρξε και στα αποθέματα της βενζίνης, τα οποία υποχώρησαν απρόσμενα κατά 1.55 εκ. βαρέλια, με την αγορά να περιμένει 750 χιλιάδες αύξηση.

Μείωση έλαβε επίσης χώρα και στα αποθέματα των διυλισμένων προϊόντων (συμπεριλαμβανόμενου του πετρελαίου θέρμανσης) κατά 318 χιλιάδες βαρέλια, με την αγορά να περιμένει +1.5 εκ, ενώ η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων μειώθηκε κατά 0.41%.

Στο πλαίσιο αυτό, στην εκπνοή της συνεδρίασης στο Nymex, το light crude oil (συμβόλαιο Ιουλίου) διαπραγματευόταν στα $71.14 το βαρέλι, με κέρδη της τάξεως του 1.6% και ενδοσυνεδριακό υψηλό στα $71.79, ενώ στα προϊόντα, η τιμή της βενζίνης (RBOB Gasoline, σειρά Ιουλίου) διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στα $201.2 cents το γαλόνι (+2.3%) έχοντας υπερβεί και κρατήσει μέχρι το κλείσιμο το ψυχολογικό φράγμα των $2, ενώ τα futures στο πετρέλαιο θέρμανσης (heating oil, παράδοση Ιουλίου) κέρδιζαν ποσοστό 1.3%, κάνοντας πράξη στα $183.1 cents το γαλόνι.

Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, η ενδυνάμωση του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος (με το ευρώ να επιστρέφει κάτω από τα 1.3950 δολάρια αργά το βράδυ) κράτησε σε αμυντική στάση τους bulls, που δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν το πετρελαϊκό μπλοκ στο ανοδικό του ξέσπασμα.
 
Έτσι, τα futures του χρυσού έκλεισαν στα $954.7 /oz (σειρά Αυγούστου), πρακτικά αμετάβλητα, ενώ τα συμβόλαια του Ιουλίου στο ασήμι διαμορφώθηκαν στα 15.225 $/oz, κρατώντας πάντως κέρδη της τάξεως του 0.6%.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v