Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερήσια πτώση 3,6% για το αργό στα $66,11

Το αρνητικό κλίμα που επεκράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια επηρέασε και την αγορά των εμπορευμάτων, με τους συμμετέχοντες στη διεθνή αγορά ενέργειας να εστιάζονται επιπλέον στα στοιχεία των αποθεμάτων.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡΒ


Το αρνητικό κλίμα που επεκράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια επηρέασε και την αγορά των εμπορευμάτων, με τους συμμετέχοντες στη διεθνή αγορά ενέργειας να εστιάζονται επιπλέον στα στοιχεία των αποθεμάτων που ανακοινώθηκαν το απόγευμα από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας για την εβδομάδα που τελείωσε στις 29 Μαίου, καθώς και στην ανοδική αντίδραση του αμερικανικού δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος μετά την παρατεταμένη υποχώρηση του προηγούμενου δεκαημέρου, γεγονός που προκάλεσε επιθετικές κινήσεις αποκομιδής κερδών και στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων –οι οποίες και εντείνονταν προϊούσης της συνεδρίασης στο floor- με το δίδυμο χρυσού και αργύρου να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, διακόπτοντας το πρόσφατο, εντυπωσιακό ανοδικό leg.

Επιστρέφοντας στα αποθέματα που ανακοινώθηκαν από το US DoE, τα στοιχεία κατέδειξαν απροσδόκητη αύξηση σε ότι αφορά τα αποθέματα του ακατέργαστου πετρελαίου, κατά 2.8 εκατομμύρια βαρέλια, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση κατά 215 χιλιάδες βαρέλια, ενώ αντίθετη απόκλιση υπήρξε και στα αποθέματα της βενζίνης, τα οποία υποχώρησαν απρόσμενα κατά 215 χιλιάδες βαρέλια, με την αγορά να περιμένει 650 χιλιάδες αύξηση.
 
Αύξηση έλαβε εξάλλου χώρα στα αποθέματα των διυλισμένων προϊόντων (συμπεριλαμβανόμενου του πετρελαίου θέρμανσης) κατά 1.6 εκ. βαρέλια, με την αγορά να περιμένει +900 χιλιάδες, ενώ η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων αυξήθηκε κατά 1.15%.

Στο πλαίσιο αυτό, στην εκπνοή της συνεδρίασης στο Nymex, το light crude oil (συμβόλαιο Ιουλίου) διαπραγματευόταν στα $66.11 το βαρέλι, με απώλειες της τάξεως του 3.6% και χαμηλό ημέρας στα $64.95, ενώ στα προϊόντα, η τιμή της βενζίνης (RBOB Gasoline, σειρά Ιουλίου) διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στα $190 cents το γαλόνι (-1.3%) και τα futures στο πετρέλαιο θέρμανσης (heating oil, παράδοση Ιουλίου) υποχωρούσαν κατά 3.6%, στα $173.4 cents το γαλόνι.

Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, η ενδυνάμωση του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος (με το ευρώ να υποχωρεί προς τα 1.41 αργά το βράδυ) «στοίχισε» σε όσους ποντάριζαν σε συνέχεια της ανοδικής κίνησης του κίτρινου μετάλλου προς το ψυχολογικό φράγμα των $1000 /oz.

Έτσι, οι επιθετικές ρευστοποιήσεις long θέσεων οδήγησαν τα futures του χρυσού στα $965.6 /oz (σειρά Αυγούστου), με ημερήσιες απώλειες πλησίον του 2%, ενώ τα συμβόλαια του Ιουλίου στο ασήμι διαμορφώθηκαν στα 15.31 $/oz, με πτώση της τάξεως του 4%.

e-mail: [email protected]


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v