Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 3,1% για το αργό στα $62/βαρέλι

Το θετικό κλίμα που επεκράτησε από το πρωί στα διεθνή χρηματιστήρια επηρέασε και την αγορά των εμπορευμάτων, με τους συμμετέχοντες στη διεθνή αγορά ενέργειας να εστιάζονται στη μείωση των αποθεμάτων του αργού.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡΒ


Το θετικό κλίμα που επεκράτησε από το πρωί στα διεθνή χρηματιστήρια επηρέασε και την αγορά των εμπορευμάτων, με τους συμμετέχοντες στη διεθνή αγορά ενέργειας να εστιάζονται επιπλέον στη σημαντική (πολλαπλάσια του αναμενομένου) μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και βενζίνης, όπως αυτά ανακοινώθηκαν το απόγευμα από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας για την εβδομάδα που τελείωσε στις 14 Μαίου, ενώ την ίδια ώρα θετικό ήταν το πρόσημο στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, με το δίδυμο χρυσού – αργύρου να κινείται παράλληλα σε υψηλότερα επίπεδα από χθες, συνεχίζοντας το πρόσφατο ανοδικό leg μετά τη διάσπαση του άνω μέρους του εύρους διακύμανσης που είχε καθηλώσει τα συμβόλαια προ μερικών εβδομάδων.

Επιστρέφοντας στα αποθέματα που ανακοινώθηκαν από το US DoE, τα στοιχεία κατέδειξαν μεγάλη υποχώρηση σε ότι αφορά το ακατέργαστο, κατά 2.1 εκατομμύρια βαρέλια, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πολύ μικρότερη μείωση κατά 400 χιλιάδες βαρέλια, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η απόκλιση στα αποθέματα της βενζίνης, τα οποία υποχώρησαν απρόσμενα κατά 4.3 εκ. βαρέλια, με την αγορά να περιμένει μόνον 1.2 εκ..

Αύξηση έλαβε εξάλλου χώρα στα αποθέματα των διυλισμένων προϊόντων (συμπεριλαμβανόμενου του πετρελαίου θέρμανσης) κατά 672 χιλιάδες βαρέλια, με την αγορά να περιμένει +1.2 εκ, ενώ η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων μειώθηκε κατά 1.89%.

Στο πλαίσιο αυτό, στην εκπνοή της συνεδρίασης στο Nymex, το light crude oil (συμβόλαιο Ιουλίου) διαπραγματευόταν σχεδόν στο απόλυτο υψηλό της συνεδρίασης, «χτυπώντας» τα $62 το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, με εντυπωσιακά κέρδη της τάξεως του 3.1%, ενώ στα προϊόντα, η τιμή της βενζίνης (RBOB Gasoline, σειρά Ιουνίου) διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στα $181.10 cents το γαλόνι, πρακτικά αμετάβλητη μετά το ισχυρό profit taking από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των $187.24 cents, ενώ κέρδη 3.65% κράτησε το πετρέλαιο θέρμανσης (heating oil, παράδοση Ιουνίου) με την τιμή να διαμορφώνεται στα $154.1 cents το γαλόνι.

Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, η χθεσινή θετική διαγραμματική εικόνα συνεχίστηκε με αρωγό, μεταξύ άλλων, την ισχυρή υποχώρηση του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος (με το ευρώ πάνω από τα 138 cents αργά το βράδυ).

Ειδικότερα, τα futures του χρυσού έκλεισαν στα $937.4 /oz (σειρά Ιουνίου), με ημερήσια κέρδη 1.1%, ενώ στον ίδιο ρυθμό κινήθηκε και το ασήμι, με τα συμβόλαια του Ιουλίου να διαμορφώνονται στα 14.28 $/oz, με τα ίδια σχεδόν ποσοστιαία κέρδη.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v