Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερήσια άνοδος 2,1% για το αργό στα $50,97

Το θετικό κλίμα που επεκράτησε από το πρωί στα διεθνή χρηματιστήρια, εν αναμονή της απόφασης της US Fed για τα επιτόκια και του συνοδευτικού statement, επηρέασε και την αγορά των εμπορευμάτων.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡΒ


Το θετικό κλίμα που επεκράτησε από το πρωί στα διεθνή χρηματιστήρια, εν αναμονή της απόφασης της US Fed για τα επιτόκια και του συνοδευτικού statement, επηρέασε και την αγορά των εμπορευμάτων, με τους συμμετέχοντες στη διεθνή αγορά ενέργειας να παραβλέπουν τη νέα δραματική αύξηση των αποθεμάτων του αργού, ενώ την ίδια ώρα θετικό ήταν το πρόσημο στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, με τον άργυρο να υπέρ-αποδίδει έναντι του χρυσού μετά τη σημαντική χθεσινή υποχώρηση.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα που ανακοινώθηκαν από το US DoE εμφάνισαν νέα σημαντική αύξηση σε ότι αφορά το ακατέργαστο, κατά 4 εκατομμύρια βαρέλια, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πολύ μικρότερη άνοδο κατά 1.8 εκ. βαρέλια.

Στον αντίποδα, τα αποθέματα της βενζίνης υποχώρησαν απρόσμενα κατά 4.7 εκ. βαρέλια, με την αγορά να περιμένει αύξηση κατά 200 χιλιάδες, ενώ αύξηση είχαμε σε αυτά των διυλισμένων προϊόντων (συμπεριλαμβανόμενου του πετρελαίου θέρμανσης) κατά 1.8 εκατομμύρια βαρέλια, με την αγορά να περιμένει +1 εκ. Εξάλλου, η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων μειώθηκε κατά 0.77%.

Στο πλαίσιο αυτό, στην εκπνοή της συνεδρίασης στο Nymex, το light crude oil (συμβόλαιο Ιουνίου) διαπραγματευόταν στα $50.97 το βαρέλι με κέρδη της τάξεως του 2.1% και ημερήσια διακύμανση μεταξύ $49.12 και $51.42, ενώ στα προϊόντα, η τιμή της βενζίνης (RBOB Gasoline, σειρά Μαίου) διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στα $144.70 cents το γαλόνι (+3.5%) και του πετρελαίου θέρμανσης (heating oil, παράδοση Μαίου) στα $132.9 cents το γαλόνι, με κέρδη περίπου 1%.

Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, τα futures του χρυσού έκλεισαν στα $900.5 /oz (σειρά Ιουνίου), με ημερήσια κέρδη 0.8%, ενώ πιο επιθετικά κινήθηκε -όπως αναφέραμε στην εισαγωγή- το ασήμι, με τα συμβόλαια του Μαίου να διαμορφώνονται στα 12.754 $/oz, με κέρδη της τάξεως του 3%. Να σημειωθεί το ράλι του ευρώ ως προς το δολάριο μέχρι τα 1.3360 $/eur.
 
e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v