Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τα 50 δολάρια το πετρέλαιο

Πτωτικά για πέμπτη διαδοχική ημέρα κινείται το πετρέλαιο στις αγορές Λονδίνου και Ν. Υόρκης και το brent να διολισθαίνει κάτω από τα 50 δολάρια, με πτώση της τάξης του 1,9%. Κέρδη 1,2% για τον χρυσό.

Διατηρείται σε πτωτική τροχιά ο "μαύρος χρυσός", καθώς η υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομίας πλήττει τη ζήτηση και καθιστά όλο και πιο "ευάλωτη" την πετρελαϊκή αγορά.

"Όλοι εξετάζουν τα επίπεδα προσφοράς-ζήτησης και κατανοούν ότι η πλέον συμφέρουσα κίνηση είναι να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις", σημειώνουν οι αναλυτές στο Bloomberg.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το αμερικανικό αργό -το οποίο "κλείνει" σήμερα- υποχώρησε κάτω από τα 50 δολάρια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ν. Υόρκης, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 1,8%.

Ανάλογη εικόνα καταγράφει και το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου για το brent, το οποίο έφθασε στο επίπεδο των 50,60 δολαρίων, με απώλειες 1,9% και απόλυτα σαφή τη διάθεση των επενδυτών να αποχωρήσουν από την αγορά.

Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο -το αμερικανικό ελαφρύ αργό- έχει υποχωρήσει 64% από τις 11 Ιουλίου, όταν άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων ανά βαρέλι.

Αντίθετα ο χρυσός μοιάζει να αποκτά εκ νέου το χαρακτηριστικό του "επενδυτικού καταφυγίου", καθώς ενισχύεται 1,2% στην αγορά του Λονδίνου, αγγίζοντας τα 743,60 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v