Κερδοσκοπικές κινήσεις στο πετρέλαιο

Έντονες κερδοσκοπικές κινήσεις παρατηρούνται στις διεθνείς αγορές αργού, μετά την πρόσφατη ανατίμηση του πετρελαίου πάνω από τα 32 δολ το βαρέλι. Τι δηλώνει ο μελλοντικός πρόεδρος του ΟΠΕΚ για τις τιμές.

Έντονες κερδοσκοπικές κινήσεις παρατηρούνται στις αγορές του πετρελαίου, τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Νέα Υόρκη, όπως αντανακλάται από την εκτίναξη των τιμών σε υψηλά επίπεδα ενδοσυνεδριακά και της υποχώρησής τους στο κλείσιμο των συνεδριάσεων.

Η τιμή του Brent υποχωρεί κατά 16 σεντς, στα 29,17 δολ., ενώ η τιμή του WTI κινείται πτωτικά για τέταρτη συνεχή ημέρα, στα 31,68 δολ., υποχωρώντας κατά 25 σεντς.

Ας σημειωθεί, όμως, ότι η εν λόγω διόρθωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα μεγάλα κέρδη που κατέγραψαν οι τιμές την προηγούμενη εβδομάδα, κατά 1,4 δολ. το βαρέλι, με αφορμή τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά 900.000 βαρέλια, αλλά και την τεταμένη κατάσταση στο Ιράκ, λόγω των περιορισμένων εξαγωγών της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η πτώση των τιμών οφείλεται και στις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, κατά 1,28 εκατ. βαρέλια για την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας συνολικά στα 286,2 εκατ. βαρέλια. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν αύριο από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Ο μελλοντικός επικεφαλής του ΟΠΕΚ και νυν υπουργός πετρελαίου της Ινδονησίας, Purnomo Yusgiantoro, δήλωσε ότι τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα τιμών του ”μαύρου χρυσού” είναι συγκυριακά και οφείλονται στην αύξηση της ζήτησης.

Στο μέτωπο της αγοράς συναλλάγματος επικρατούν τάσεις σταθεροποίησης, όπως επισημαίνουν σήμερα και αναλυτές της ABN Amro στο Λονδίνο. Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος George Bush διατήρησε την πολιτική του ισχυρού δολαρίου, ενώ την Παρασκευή, στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, αναμένεται να ασκήσει πιέσεις σχετικά με τις παρεμβάσεις της BoJ, με στόχο την αποδυνάμωση του γεν.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, John Snow, ανέφερε χθες ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ότι τα τελευταία μακροοικονομικά μεγέθη είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, επαναλαμβάνοντας παράλληλα κι αυτός τις δηλώσεις περί πολιτικής ”σκληρού” δολαρίου.

Από τη μεριά του, ο κ. Hurley, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ. επισήμανε ότι οι αγορές παρενόησαν την κοινή ανακοίνωση του G7, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αναφερόταν στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Αυτή την ώρα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,1681, ενώ του δολαρίου/γεν στα 109,26, αντίστοιχα.

Μικρές πιέσεις δέχεται η τιμή του χρυσού, λόγω ρευστοποιήσεων από Ασιάτες επενδυτές. Αυτή την ώρα η τιμή υποχωρεί κατά 60 σεντς και διαμορφώνεται στα 374,9 δολ. η ουγκιά.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v