Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 69 δολάρια το πετρέλαιο, με πτώση 3,6%

"Έτοιμο" να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις των κορυφαίων χρηματοπιστωτικών οίκων, εμφανίζεται το πετρέλαιο, το οποίο υποχωρεί στο επίπεδο των 69 δολαρίων, μετά την ανάκαμψη δολαρίου αλλά και την αναμονή υποχώρηση της ζήτησης.

Σταθερά πτωτικά κινούνται οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σε Λονδίνο και Ν. Υόρκη, παρά την πρόβλεψη ότι ο OPEC θα προχωρήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής του, στην έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιεί την Παρασκευή.

Η πτώση αποδίδεται τόσο στην ισχυρή άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ, όσο και στην πρόβλεψη ότι η παγκόσμια ζήτηση θα υποχωρήσει, καθώς η διεθνής οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση.

«Αυτό που μετρά πλέον για τους επενδυτές είναι η πραγματική οικονομία. Η αγορά έχει προεξοφλήσει μείωση παραγωγής από τον OPEC αλλά ταυτόχρονα και μείωση ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω ύφεσης», υποστηρίζει ο κ. Anthony Nunan, αναλυτής της Mitsubishi Corp., σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το αμερικανικό αργό υποχώρησε έως και το επίπεδο των 68,90 δολαρίων, για να ανακάμψει ελαφρώς διαμορφούμενο στα 69,59 δολάρια, με την πτώση του να αγγίζει το 3,6%.

Ανάλογη η εικόνα και για το Brent, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου να υποχωρεί, στην αγορά του Λονδίνου, κατά 4,3% στα 66,76 δολάρια.

Η ανάκαμψη του δολαρίου οδηγεί χαμηλότερα και την τιμή του χρυσού, ο οποίος διαμορφώθηκε σε χαμηλό δύο μηνών στις αγορές της Ασίας. Το «κίτρινο μέταλλο» αποδυναμώνεται 0,94% στην αγορά του Λονδίνου, αγγίζοντας το επίπεδο των 760,80 δολαρίων ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v