Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στα 102,5 δολ. για πετρέλαιο

Ημέρα έντονης μεταβλητότητας η σημερινή για την αγορά ενέργειας, με τη σύνοδο του ΟPEC στη Βιέννη αλλά και τη μείωση των αποθεμάτων να μην παρέχουν στήριξη στο πετρέλαιο. Νέα βουτιά για το χρυσό κάτω από τα 760 δολ.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του ομίλου της MPB

Ημέρα έντονης μεταβλητότητας η σημερινή για την αγορά ενέργειας, μιας και είχαμε πολύ καιρό να συναντήσουμε τόσες πολλές ειδήσεις σε μια ημέρα συγκεντρωμένες. H τακτική συνεδρίαση του OPEC στη Βιέννη κατέληξε σε μείωση της παραγωγής κατά 540,000 βαρέλια, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το επόμενο κατά 100,000 βαρέλια, ενώ αναθεώρησε ανοδικά τα αποθέματα πετρελαίου στις ανεπτυγμένες χώρες κατά 18εκατ. βαρέλια.

Εάν σε όσα προαναφέραμε προσθέσουμε την συνέχιση του ράλι του δολαρίου έως το 1,4007 και την ανακοίνωση τακτική εβδομαδιαία ανακοίνωση των αποθεμάτων στις Η.Π.Α. από το Department of Energy τότε δεν είναι παράλογη η κίνηση έως τα $101,36/βαρέλι, και τελικά το κλείσιμο για την ημέρα λίγο κάτω από την περιοχή των $103/βαρέλι.

Για την ακρίβεια, η σειρά Οκτωβρίου’08 για το Light Crude Oil υποχωρούσε έως τα $101.36/βαρέλι, κλείνοντας τελικά την ημέρα στα $102,58/βαρέλι, με περιορισμένες απώλειες για την ημέρα. Την ίδια ώρα, η σειρά Οκτ.’08 για το Brent στο Λονδίνο διαπραγματευόταν σχεδόν στο σύνολο της συνεδρίασης κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των $100/βαρέλι, πιεζόμενη έως τα $98,10/βαρέλι. Πρέπει να αναφερθεί ότι μόνο η RBOB Gasoline στην Νέα Υόρκη έκλεισε την συνεδρίαση με κέρδη, έστω και οριακά, στα $265,40cents/γαλόνι, καταγράφει εύρος διακύμανσης $10cents/γαλόνι.

Ημέρα ξεπουλήματος η σημερινή για την αγορά των πολύτιμων μετάλλων, με το παλλάδιο την πλατίνα και το ασήμι να υποχωρούν -6,5%, -5,5%, και -8% αντιστοίχως, ενώ ο χρυσός κατέγραψε και αυτός απώλειες της τάξης του -4,5%, κλείνοντας την ημέρα η σειρά Δεκ.’08 κάτω από τα $760/ουγκιά.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v