Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τα 100 δολ. υποχωρεί το πετρέλαιο Brent

Έντονα πτωτικές τάσεις επεκράτησαν στο πετρελαϊκό complex και στην αγορά μετάλλων ανήμερα της συνεδρίασης του OPEC, με το πετρέλαιο να υποχωρεί κάτω από τα 103 δολάρια. Βουτιά για παλλάδιο, πλατίνα.   

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του ομίλου της MPB


Έντονα πτωτικές τάσεις επεκράτησαν στο πετρελαϊκό complex και στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων ανήμερα της τακτικής συνεδρίασης του OPEC στη Βιέννη. Οι πωλητές των συμβολαίων στο πετρέλαιο, τα προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα προοδευτικά εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην αγορά της Νέας Υόρκης, με τις τιμές των εν λόγω commodities να υποχωρούν παρά τη διαφαινόμενη εικόνα αντιστροφής της βραχυπρόθεσμης τάσης στην αγορά συναλλάγματος, προς την κατεύθυνση της ισορροπίας των αντίρροπων δυνάμεων στο ζευγάρι ευρώ-δολαρίου μεταξύ 1.4050 και 1.4220 (δολάρια / ευρώ).

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων του Οργανισμού των πετρελαιοπαραγωγών κρατών διαμήνυσαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας την πρόθεση των Υπουργών Ενέργειας των χωρών-μελών να μην προβούν στην παρούσα φάση σε μείωση της παραγωγής, εκτιμώντας ως ισορροπημένη τη σχέση προσφοράς-ζήτησης στην περιοχή πέριξ των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Μία ώρα μετά την εκπνοή της συνεδρίασης στο floor του Nymex, τα συμβόλαια στο Light crude oil για τον Οκτώβριο υποχωρούσαν σε χαμηλό πενταμήνου ($102.05 το βαρέλι, -4%) ενώ νωρίτερα, το πέρας του floor trading τα έβρισκε στα $103.17 με απώλειες 3%. Τα futures του Brent εξάλλου διασπούσαν καθοδικά την ίδια ώρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές το ψυχολογικό φράγμα των $100 το βαρέλι.

Ισχυρές πιέσεις λάμβαναν χώρα και στο υπόλοιπο complex. Το πετρέλαιο θέρμανσης (σειρά Οκτωβρίου) διαπραγματευόταν στα $289.3 cents/gallon με πτώση 4%, ενώ τα συμβόλαια στη βενζίνη (σειρά Οκτωβρίου) έκαναν πράξη στα $262.3 cents το γαλόνι, με ημερήσιες απώλειες της τάξεως του 4.6%.

Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το παλλάδιο και η πλατίνα υποχώρησαν πάνω από 8%, ενώ στο δημοφιλές ζεύγος χρυσού-αργύρου, τα συμβόλαια του πρώτου παράδοσης Οκτωβρίου διαπραγματεύονταν αργά το βράδυ στα $780 ανά ουγκιά (-2.4%) και αυτά του δεύτερου (ασήμι, σειρά Δεκεμβρίου) στα $11.53 ανά ουγκιά, με σημαντικές απώλειες της τάξεως του 4.3%, χάνοντας πλέον τη μάχη με το επίπεδο των 12 δολαρίων.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v