Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρεκόρ πετρέλαιο, ρύζι, χαλκός, αραβόσιτος...

Σε επίπεδα-ρεκόρ διαμορφώνονται οι τιμές για πετρέλαιο, ρύζι, καλαμπόκι και χαλκό, καθώς επαπειλούνται ελλείψεις στην παγκόσμια προσφορά και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια εισρέουν στις αγορές εμπορευμάτων.

Σε επίπεδα-ρεκόρ διαμορφώνονται οι τιμές για πετρέλαιο, ρύζι, καλαμπόκι και χαλκό, καθώς επαπειλούνται ελλείψεις στην παγκόσμια προσφορά και η διολίσθηση του δολαρίου προσελκύει κερδοσκοπικά κεφάλαια στις αγορές εμπορευμάτων.

Το πετρέλαιο παραμένει κοντά στο χθεσινό ιστορικό ρεκόρ των 112,21 δολαρίων και κινείται για το συμβόλαιο Μαΐου στα 110,97 δολ. ανά βαρέλι το πρωί. Το συμβόλαιο αναρριχήθηκε σε επίπεδα -ρεκόρ χθες στη Νέα Υόρκη, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ για πτώση στα αποθέματα αργού πετρελαίου. Το πιο «δραστήριο» συμβόλαιο του μαύρου χρυσού είναι ενισχυμένο κατά 79% από πέρυσι.

Το ρύζι, το βασικό είδος διατροφής για τον μισό πλανήτη, ενισχύθηκε 2,3% στα 21,18 δολ. στο Σικάγο χθες, κοντά στο ιστορικό υψηλό των 21,6 δολ. ανά 100 ουγγιές.

Ο χαλκός διαμορφώνεται στα 8.740 δολ. ανά τόνο, σε απόσταση αναπνοής από το ρεκόρ του.

Οι τιμές των εμπορευμάτων παρουσιάζουν κέρδη επί 7 συναπτά έτη. Ο δείκτης εμπορευμάτων UBS Bloomberg Constant Maturity ενισχύυθηκε 35% πέρυσι. Οι επενδύσεις στις αγορές εμπορευμάτων ανέρχονται πλέον στα 400 δισ. δολ. έχοντας αυξηθεί κατά 70 δισ. δολ. φέτος μόνο, σύμφωνα με τη Citigroup.

Οι ακριβές τιμές τροφίμων και ενέργειας απειλούν να πυροδοτήσουν αναταραχές σε όλο τον πλανήτη και ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες δεν υφίσταται εσωτερική επάρκεια σε βασικά είδη διατροφής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v