Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερές οι τιμές πετρελαίου παρά τη νέα μείωση παραγωγής του ΟΠΕΚ+

Το πετρελαϊκό καρτέλ επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής του κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το τέλος Ιουνίου. Επρόκειτο να τις σταματήσει το πρώτο τρίμηνο φέτος.

Σταθερές οι τιμές πετρελαίου παρά τη νέα μείωση παραγωγής του ΟΠΕΚ+

Το πετρέλαιο σταθεροποιείται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της φετινής χρονιάς, αφού ο ΟΠΕΚ+ παρέτεινε τις περικοπές της παραγωγής του έως το τέλος του επόμενου τριμήνου, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη σταθερότητα των αγορών αργού. Οι περιορισμοί έρχονται εν μέσω ύφεσης της ζήτησης και αυξημένης προσφοράς από αλλού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ διαπραγματεύονται κοντά στα 84 δολάρια το βαρέλι, μετά από άνοδο 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το αμερικανικό αργό βρίσκεται κοντά στα 80 δολάρια, έχοντας διασπάσει το ψυχολογικό επίπεδο την Παρασκευή για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής, κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο φέτος, θα συνεχιστούν και το επόμενο τρίμηνο.

Η βασίλισσα του ΟΠΕΚ+ και ντε φάκτο ηγέτιδα Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα παρατείνει την εθελοντική περικοπή της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, ανέφερε την Κυριακή το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας. Η παραγωγή αργού του Ριάντ θα παραμείνει στα περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η Ρωσία, ένα άλλο ισχυρό χαρτί του ΟΠΕΚ+, θα μειώσει την παραγωγή και τις εξαγωγές της κατά 471.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η Μόσχα είχε προθυμοποιηθεί να μειώσει τις προμήθειές της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο.

Άλλοι βασικοί παραγωγοί, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα παρατείνουν επίσης τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής τους κατά 220.000 βαρέλια ημερησίως και 163.000 βαρέλια ημερησίως αντίστοιχα, μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται σε ένα στενό εύρος τιμών μεταξύ 75 και 85 δολαρίων ανά βαρέλι από την αρχή του έτους, παρά τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, τις συνεχείς θαλάσσιες επιθέσεις των Χούθι στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και τους συνεχιζόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους από τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v