Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις αγορές πετρελαίου

Το αμερικανικό αργό (WTI) σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 1%, στα 52,18 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent διολισθαίνει κατά 0,7% και διαμορφώνεται στα $61,65. Πτώση 0,5% για τον χρυσό, στα 1.311,90 δολάρια/ουγγιά.

Αρνητικά πρόσημα στις αγορές πετρελαίου

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα καθώς οι ανησυχίες για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας επισκιάζουν την υποστήριξη από τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Το αμερικανικό αργό (WTI) σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 1%, στα 52,18 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent διολισθαίνει κατά 0,7% και διαμορφώνεται στα $61,65. Πτώση 0,5% για τον χρυσό, στα 1.311,90 δολάρια/ουγγιά.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα γίνει όσον αφορά τη σινοαμερικανική εμπορική κόντρα, εάν θα καταφέρουν κάτι», σημειώνει ο Phil Flynn, αναλυτής αγοράς πετρελαίου στην Prince Futures Group στο Σικάγο. «Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης».

Την ίδια ώρα, οι περικοπές παραγωγής του Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών κατά 1,2 εκατ. την ημέρα που εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου, υποστηρίζουν τις τιμές.

Αξιωματούχος ΔΝΤ: Στα 80-$85 χρειάζεται το αργό η Σ. Αραβία

Στα 80-85 δολάρια το βαρέλι πρέπει να είναι η τιμή του αργού φέτος για να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό της η κορυφαία στις εξαγωγές πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, την παραπάνω δήλωση έκανε ο αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Jihad Azour.

Οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 30% σε σύγκριση με την κορύφωσή τους στην οποία βρέθηκαν τον Οκτώβριο –υψηλότερα από τα 86 δολάρια ανά βαρέλι.  Αυτή η μεταβλητότητα έχει επίπτωση στα δημοσιονομικά και την οικονομική ανάπτυξη όλων των εξαγωγικών χωρών.

Ο διευθυντής του τμήματος της Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας σημείωσε ωστόσο ότι η χώρα «δεν θα δεχθεί επιπτώσεις στη δυνατότητά της για χρηματοδότηση, καθώς τα επιτόκια των ομολόγων της είναι πολύ σφιχτά, ενώ θα έχει επίπτωση στα δημοσιονομικά της».

Η Σαουδική Αραβία έχει αυξήσει τον δανεισμό της από τις διεθνείς αγορές ομολόγων μετά τη «βουτιά» στις τιμές του αργού, από τα μέσα του 2014.

Ο Azour σημείωσε ότι το χρέος της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι ανησυχητικό, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τα συναλλαγματικά αποθέματα και με το θετικό επενδυτικό κλίμα, όπως αυτό αντανακλάται στα χαμηλά spreads.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v