Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο παράγοντας της Βενεζουέλας ανεβάζει το αργό

Η κρατική εταιρεία της χώρας «PDVSA» σκέφτεται να σταματήσει κάποιες εξαγωγές, σύμφωνα με το Reuters. Το brent ενισχύεται 0,4% στα 75,71 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό με απώλειες 0,4% καταλήγει στα 65,27 δολάρια.

Η προοπτική τερματισμού κάποιων εξαγωγών αργού από την Βενεζουέλα ενισχύει τις τιμές του πετρελαίου. Τα κέρδη ωστόσο περιορίζονται από τις αναφορές που θέλουν την αμερικανική κυβέρνηση να έχει ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή.

Το brent ενισχύεται 0,4% και τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 75,71 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό με απώλειες 0,2% καταλήγει στα 65,38 δολάρια.

Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως και είναι βασικός προμηθευτής, αλλά η παραγωγή της έχει υποβαθμιστεί από τις ανεπαρκείς επενδύσεις, την κακοδιαχείριση και την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ που έχει οδηγήσει σε κυρώσεις.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η κρατική εταιρεία της χώρας «PDVSA» σκέφτεται να σταματήσει κάποιες εξαγωγές εν μέσω μείωσης της παραγωγής.

Την ίδια ώρα, βρισκόμαστε εν αναμονή της συνάντησης του ΟΠΕΚ στις 22-23 Ιουνίου όπου αναμένεται να συζητηθεί αν θα «ανοίξει η κάνουλα» και θα αυξήσουν τον εφοδιασμό, για να αντισταθμιστεί η απώλεια της Βενεζουέλας και η δυνητική μείωση των εξαγωγών του Ιράν.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει ανεπίσημα από τη Σαουδική Αραβία και κάποιους παραγωγούς του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή, ενώ οι επενδυτές αναμένουν την επίσημη ενημέρωση για τα αμερικανικά αποθέματα.

Τα χθεσινά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου έδειξαν ότι έχουν υποχωρήσει κατά 2 εκατ. βαρέλια.

Ο χρυσός, με ημερήσιες απώλειες 0,3%, τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1.298,80 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v