Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέχιση των περικοπών, παγκόσμια οικονομία και ΗΠΑ ανεβάζουν το αργό

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε χθες ότι οι μεγαλύτερες χώρες παραγωγής πετρελαίου συμφώνησαν πως θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται στην παραγωγή και μετά τη λήξη της συμφωνίας τους για τις περικοπές.

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο σήμερα, παίρνοντας ώθηση από τα σχόλια της Σαουδικής Αραβίας, ότι η συνεργασία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που έχουν περικόψει την παραγωγή, θα συνεχιστεί και μετά το 2018.

Η δυνατή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η πτώση των αμερικανικών γεωτρήσεων επίσης υποστηρίζουν τις τιμές, σύμφωνα με τους επενδυτές.

Το brent βρίσκεται στα 68,84 δολάρια ανά βαρέλι, σε άνοδο κατά 23 σεντς ή 0,34% από το τελευταίο κλείσιμο. Στις 15 Ιανουαρίου το brent είχε βρεθεί στα 70,37 δολάρια ανά βαρέλι, στο υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2014.

Το αμερικανικό αργό βρίσκεται στα 63,53 δολάρια ανά βαρέλι, σε άνοδο κατά 16 σεντς ή 0,25% από το τελευταίο κλείσιμο. Στις 16 Ιανουαρίου είχε σκαρφαλώσει στα 64,89 δολάρια ανά βαρέλι, επίσης στο υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2014.

Η Σαουδική Αραβία, παγκοσμίως κορυφαία στις εξαγωγές πετρελαίου και ηγέτιδα χώρα του ΟΠΕΚ, σημείωσε χθες ότι οι χώρες παραγωγής πετρελαίου συμφώνησαν πως θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται στην παραγωγή και μετά τη λήξη της συμφωνίας τους για τις περικοπές εφοδιασμού φέτος.

«Υπάρχει ετοιμότητα για συνέχιση της συνεργασίας μετά το 2018… Ο μηχανισμός δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά υπάρχει κοινή συναίνεση για να συνεχίσουμε», σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih από το Ομάν.

Ο χρυσός βρίσκεται στα 1.332,20 δολάρια η ουγγιά, με μικρές απώλειες κατά 0,07%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v