Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα και ΗΠΑ συγκρατούν την τιμή του αργού

Η μείωση των κινεζικών εισαγωγών τον Δεκέμβριο και η αναμενόμενη αύξηση της αμερικανικής παραγωγής συγκρατούν τις τιμές του πετρελαίου, που χθες βρέθηκαν σε υψηλό τριετίας, μία ανάσα πάνω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι.

Αν και οι αναλυτές και οι επενδυτές έχουν προειδοποιήσει για ενδεχόμενη διόρθωση στην τιμή του πετρελαίου από την αρχή της χρονιάς, σημειώνουν ότι η αγορά συνολικά παραμένει δυνατή, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Το αμερικανικό αργό είναι στα 63,34 δολάρια ανά βαρέλι, με απώλειες κατά 46 σεντς ή 0,7%, την ώρα που χθες ανέβηκε στο πιο υψηλό σημείο από το 2014, στα 64,77 δολάρια ανά βαρέλι.

Το brent είναι στα 68,97 δολάρια ανά βαρέλι, με απώλειες κατά 29 σεντς ή 0,4%, την ώρα που επίσης χθες ήταν σε υψηλό Δεκεμβρίου 2014, ξεπερνώντας ελαφρώς τα 70 δολάρια, ανά βαρέλι.

Τα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας ανέβασε τις εισαγωγές πετρελαίου το 2017 κατά 10% κάνοντας την έτσι top εισαγωγέα παγκοσμίως.

Στη συγκράτηση όμως των τιμών του αργού, έπαιξαν σημαντικό ρόλο τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, που έδειξαν ότι τον συγκεκριμένο μήνα οι εισαγωγές της μειώθηκαν στα 33,7 εκατ. τόνους ή 7,97 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 37,04 εκατ. τόνους το Νοέμβριο. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές της στον τομέα των πετρελαιοειδών, για τον Δεκέμβριο, χτύπησαν υψηλό, στα 6,17 εκατ. τόνους.

Η αναμενόμενη αύξηση της αμερικανικής παραγωγής, από 9,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε περισσότερα από 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως σύντομα, έχει επίσης επίπτωση στη συγκράτηση των τιμών.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v