Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το αμερικανικό αργό στο υψηλότερο σημείο από το 2014

Οι συνεχιζόμενες περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, η ζήτηση, αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων σε συμβόλαια αργού, ανεβάζουν τις τιμές. Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά αποθέματα έχουν μειωθεί.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από το 2014, λόγω των συνεχόμενων περικοπών από τον ΟΠΕΚ αλλά και λόγω ζήτησης, την ώρα που οι επενδυτές προειδοποιούν ότι οι αγορές μπορεί να έχουν… υπερθερμανθεί. Το παγκόσμιο ράλι, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, έχει επίσης ωθήσει τις επενδύσεις σε συμβόλαια αργού.

Το αμερικανικό αργό είναι στα 63,44 δολάρια ανά βαρέλι, σε άνοδο κατά 48 σεντς ή 0,8% , ενώ νωρίτερα οι τιμές βρέθηκαν στα 63,53 δολάρια ανά βαρέλι, στο υψηλότερο σημείο από τις 9 Δεκεμβρίου 2014.

Το brent είναι στα 69,11 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο κατά 29 σεντς ή 0,4%, την ώρα που αργά χθες άγγιξε τα 69,29 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015.

«Η επέκταση των περικοπών του ΟΠΕΚ και τα αποθέματα που μειώνονται βοηθούν να οδηγούνται οι τιμές υψηλότερα», σημείωσε ο William O‘Loughlin, αναλυτής επενδύσεων στη Rivkin Securities, στην Αυστραλία.

Σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τις τιμές, ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και ένα γκρουπ παραγωγών, τον περασμένο Νοέμβριο έδωσαν παράταση στις περικοπές παραγωγής πετρελαίου, οι οποίες κανονικά θα έληγαν τον Μάρτιο, μέχρι το τέλος του 2018.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε χθες ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 11,2 εκατ. βαρέλια, την εβδομάδα μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, στα 416,6 εκατ. βαρέλια.

Την ίδια ώρα, Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA) ανέβασε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2018 κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα από την προηγούμενη εκτίμησή της.

Ο χρυσός καταγράφει άνοδο κατά 0,53%, στα 1.320,60 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v