Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιράν-ΗΠΑ-Βενεζουέλα και ΟΠΕΚ οδηγούν σε άνοδο το αργό

Οι αναταραχές στο Ιράν, η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων και γεωτρήσεων, η ακούσια περικοπή παραγωγής στη Βενεζουέλα αλλά και η μεγαλύτερη, από αυτή που είχε υποσχεθεί, περικοπή παραγωγής του ΟΠΕΚ, δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου.

Το αργό καταγράφει άνοδο σήμερα καθώς βρέθηκε πάνω από τα 68 δολάρια ανά βαρέλι, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2015, υποστηριζόμενο από τις περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και από τις προσδοκίες ότι τα αμερικανικά αποθέματα έπεσαν για όγδοη εβδομάδα.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, τηρούν το 2018 τα συμφωνηθέντα όρια στην προμήθεια του αργού.

Το Brent καταγράφει άνοδο κατά 4 σεντς, στα 67,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα έφτασε τα 68,29 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015. Το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο κατά 15 σεντς και βρίσκεται στα 61,88 δολάρια.

«Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε ανοδική τροχιά», σημείωσε ο Carsten Fritsch, αναλυτής στην Commerzbank. Οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσει το «σφίξιμο» της αγοράς, καθώς συνεχίζονται οι περικοπές του ΟΠΕΚ, που είναι μεγαλύτερες από αυτές που είχε υποσχεθεί, και πέφτουν τα αμερικανικά αποθέματα.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 4,1 εκατ. βαρέλια, στην όγδοη εβδομάδα πτώσης.

Πολλοί παραγωγοί, που βίωσαν την πτώση των τιμών το 2014, απολαμβάνουν το ράλι, αν και είναι επιφυλακτικοί, καθώς πιστεύουν ότι θα ανεβάσουν τα αποθέματα οι ανταγωνιστικές πηγές εφοδιασμού. 

Οι αναταραχές στο Ιράν, στον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, στηρίζουν τις τιμές, αν και δεν επηρεάστηκε η παραγωγή και οι εξαγωγές. Τα οικονομικά προβλήματα οδηγούν σε ακούσιες περικοπές παραγωγής τη Βενεζουέλα, επίσης μέλος του ΟΠΕΚ.

Δεν υπάρχει ακόμη κανένα σημάδι ότι ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος να χαλαρώσει τις περικοπές παραγωγής. Σύμφωνα με ανώτερη πηγή του Οργανισμού, ο ΟΠΕΚ θα ενίσχυε την παραγωγή μόνο εάν υπήρχαν σημαντικές και παρατεταμένες διακοπές παραγωγής από το Ιράν και τη Βενεζουέλα. 

Τέλος, η τελευταία μέτρηση των αμερικανικών σταθμών γεώτρησης, ένας πρώιμος δείκτης μελλοντικής παραγωγής, έδειξε μικρή μείωση στις γεωτρήσεις για νέο πετρέλαιο, γεγονός που στηρίζει επίσης τις τιμές.

Η τιμή του χρυσού είναι στα 1.315,60 δολάρια η ουγγιά, με απώλειες 0,36%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v