Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρές απώλειες για το αργό, στα ύψη ο χαλκός

Το αργό έφτασε σε υψηλό 2,5 ετών τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά οι τιμές συγκρατούνται λόγω της σταδιακής λειτουργίας του αγωγού της Forties στη Βόρεια Θάλασσα. Ο χαλκός στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

Το αργό έφτασε σε υψηλό 2,5 ετών τις τελευταίες 24 ώρες, ωστόσο οι τιμές υποχωρούν, καθώς η σταδιακή επανέναρξη λειτουργίας του αγωγού της Forties στη Βόρεια Θάλασσα βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων εφοδιασμού που παρατηρείται στη Λιβύη (λόγω έκρηξης σε αγωγό), σύμφωνα με το Reuters. 

Το αμερικανικό αργό βρίσκεται στα 59,87 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας μείωση κατά 10 σεντς, την ώρα που στην προηγούμενη συνεδρίαση ξεπέρασε τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015.

Το brent είναι στα 66,80 δολάρια ανά βαρέλι, με απώλειες κατά 22 σεντς μετά τα 67 δολάρια ανά βαρέλι που βρέθηκε χθες, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2015.

Τόσο οι απώλειες από τη Forties όσο και από τη Λιβύη, που μαζί φτάνουν τα περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα, είναι μικρές σε σχέση με την παγκόσμια αγορά, όπου παραγωγή και ζήτηση φτάνουν τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Υπογραμμίζουν όμως ότι οι αγορές έχουν σφίξει λόγω της εθελοντικής περικοπής στην παραγωγή από τη Ρωσία και τον ΟΠΕΚ.

Ράλι για τον χαλκό

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 κινούνται οι τιμές του χαλκού στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά την διαταγή που έδωσε η Κίνα στην μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού της, την Jiangxi Copper, να σταματήσει την παραγωγή για τουλάχιστον μια εβδομάδα, προκειμένου για περιβαλλοντικούς λόγους. 

Η τιμή του χαλκού ενισχύονταν έως και 1,2% στα 7.210 δολάρια/μετρικό τόνο, καταγράφοντας ανοδικό σερί για εννέα ημέρες. Ο χρυσός σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,23%, στα 1.290,50 δολάρια, η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v