Μικτή εικόνα παρουσιάζει η αγορά πετρελαίου. Τις τιμές στηρίζουν οι προσδοκίες πως η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να περιορίζει την προσφορά, αλλά και μια υποχώρηση στον αριθμό των αμερικανικών εξεδρών πετρελαίου.
Το αμερικανικό αργό ενισχύεται ελαφρώς, κατά 0,04%, στα 49,31 δολάρια το βαρέλι. Πτώση 0,68% καταγράφει το Brent και διαπραγματεύεται στα 55,24 δολάρια το βαρέλι.
Λιμάνια, παραγωγοί και διυλιστήρια στη Λουιζιάνα, στο Μισισιπί και στην Αλαμπάμα, που έκλεισαν τις εγκαταστάσεις τους ενόψει του τυφώνα Νέιτ, σχεδιάζουν να τις ξανανοίξουν σήμερα καθώς η καταιγίδα κινείται προς την ενδοχώρα και απομακρύνεται από την υποδομή της αμερικανικής Ακτής του Κόλπου.
Ο μαύρος χρυσός βυθίστηκε 2% την Παρασκευή, με την αμερικανική ποικιλία να υποχωρεί κάτω των 50 δολαρίων το βαρέλι, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για πλεονάζουσα παραγωγή.
Ωστόσο αναλυτές τονίζουν σήμερα πως η δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας να στηρίξει την αγορά περιορίζοντας την παραγωγή, θα εμποδίσει το αργό να υποχωρήσει κι άλλο.
«Παραμένουμε αρκετά σίγουροι πως οι Σαουδάραβες θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν να στηρίζουν την αγορά πετρελαίου, ιδιαίτερα μέχρι την πώληση της Aramco» επεσήμανε ο ASR, σύμβουλος για μετοχές και για παράγωγα στην ASR Wealth Advisers.
Κάποια στήριξη στην αγορά προσφέρει και η μείωση που καταγράφηκε στις αμερικανικές εξέδρες πετρελαίου. Ο αριθμός υποχώρησε κατά δύο σε 748 την εβδομάδα μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, όπως ενημέρωσε η Baker Hughes σε έκθεση που δημοσίευσε την Παρασκευή.
Πάντως το trading είναι περιορισμένο σήμερα, λόγω της αμερικανικής Columbus Day, αν και οι αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοικτές.
Στο μεταξύ, ένδειξη του πιο θετικού αισθήματος στην αγορά συνιστά το γεγονός ότι hedge funds και money managers αύξησαν τα αισιόδοξα πονταρίσματα στα futures αμερικανικού αργού για τρίτη εβδομάδα στη σειρά, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η αμερικανική Commodity Futures Trading Commission (CFTC).
Ανοδικά κινείται σήμερα ο χρυσός και η τιμή του ανέρχεται σε υψηλά τουλάχιστον μίας εβδομάδας, λόγω αναζωπύρωσης των ανησυχιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, που τονώνει τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια και πιέζει το δολάριο.
Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται κατά 0,70% και διαπραγματεύεται στα 1.284 δολάρια η ουγγιά.
Ανοδικά κινείται και το ασήμι, το οποίο ενισχύεται κατά 0,86% στα 16,935 δολάρια η ουγγιά. Πτώση 0,20% καταγράφει ο χαλκός, άνοδος 0,4% για παλλάδιο και για πλατίνα.