Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται ο μαύρος χρυσός λόγω Ιράκ

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,09% στα 50,02 δολάρια το βαρέλι και το Brent καταγράφει άνοδο 0,89% στα 55,63 δολάρια. Ανοδικά κινείται ο χρυσός, λόγω Τραμπ και εν αναμονή της Fed.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του μαύρου χρυσού, αφότου ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ ανέφερε πως ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί αργού εξετάζουν την πιθανότητα παράτασης ή ακόμη και ενίσχυσης των μειώσεων στην προσφορά. Η αγορά στηρίζεται και από ενθαρρυντικά στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,09% στα 50,02 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,89% και διαπραγματεύεται στα 55,63 δολάρια.

Οι επιλογές που εξετάζουν οι μεγάλοι παραγωγοί εντός και εκτός ΟΠΕΚ περιλαμβάνουν μια παράταση στις μειώσεις για κάποιους μήνες, ωστόσο είναι νωρίς για να αποφασιστεί το τι θα γίνει μετά τον Μάρτιο του 2018, επεσήμανε ο Ιρακινός υπουργός Jabar al-Luaibi, στη διάρκεια συνεδρίου στα Εμιράτα για την ενέργεια.

Μερικοί παραγωγοί θεωρούν πως η συμφωνία θα πρέπει να παραταθεί για άλλους τρεις ή τέσσερις μήνες, άλλοι επιθυμούν παράταση μέχρι το τέλος του 2018, ενώ κάποιοι -μεταξύ τους το Ιράκ και το Εκουαδόρ- πιστεύουν πως θα πρέπει να αποφασιστεί ακόμη ένας γύρος περικοπών, ανέφερε ο al-Luaibi.

Ωστόσο τέτοιου είδους κινήσεις είναι απίθανο να έχουν σημαντικό αντίκτυπο, εκτιμά ο Georgi Slavov, επικεφαλής έρευνας για τα εμπορεύματα στη Marex Spectron.

«Η ζήτηση δεν είναι καλή για το αργό και δεν βλέπω πώς αυτό θα μπορέσει να αλλάξει σύντομα. Δεν βλέπουμε ισχυρότερη ζήτηση για το τέταρτο τρίμηνο του 2017, το οποίο σημαίνει ότι η προσφορά χρειάζεται να ελεγχθεί ακόμη περισσότερο», εξήγησε ο ερευνητής.

«Αυτό δεν θα είναι εύκολο, καθώς η παραγωγικότητα των εξεδρών πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί, επομένως μπορούν να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο από τον ίδιο αριθμό εξεδρών», επεσήμανε.

Στο μεταξύ τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ συρρικνώθηκαν τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες το American Petroleum Institute (API).

Ωστόσο τα αποθέματα αργού κατέγραψαν σημαντικά μικρότερη αύξηση από το αναμενόμενο, καθώς ενισχύθηκαν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, σε 470,3 εκατ., έναντι προσδοκιών για άνοδο 3,5 εκατ. βαρελιών.

Ο χρυσός κινείται ανοδικά, με τους επενδυτές να περιμένουν την έκβαση της διήμερης συνεδρίασης της Fed που ξεκίνησε χθες.

Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται κατά 0,60% στα 1.318,40 δολάρια η ουγγιά.

«Τα σχόλια του Τραμπ στη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα έχουν σίγουρα τονώσει το σύμπλεγμα πολύτιμων μετάλλων, αλλά σε γενικές γραμμές είναι πολύ "ήρεμη" άνοδος ενόψει της ανακοίνωσης της Fed», ανέφερε trader που επικαλείται το Reuters. Όπως πρόσθεσε, το δολάριο επίσης προσφέρει μια ελαφριά στήριξη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμάκωσε την Τρίτη το αδιέξοδο με την Πιονγιάνγκ, απειλώντας να «καταστρέψει ολοσχερώς» τη Βόρεια Κορέα και κοροϊδεύοντας τον ηγέτη της ως «rocket man».

Το ασήμι επίσης σημειώνει άνοδο, κατά 0,73% στα 17,405 δολάρια η ουγγιά. Ανοδικά κινούνται παλλάδιο και πλατίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v