Τα μέταλλα διαγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά τους για τη φετινή χρονιά, καθώς πλήττονται από ενδείξεις άφθονης προσφοράς χαλκού, από ανησυχίες για την προοπτική της ζήτησης στην Κίνα και από το ισχυρότερο δολάριο. Τα futures του σιδηρομεταλλεύματος υποχωρούν σημαντικά, ενώ οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης έχουν βρεθεί στα χαμηλότερά τους εδώ και τέσσερις μήνες.
Ο χρυσός υποχωρεί 1,02% στα 1.235,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση της τάξης του 0,25% στα 16,505 δολάρια η ουγγιά.
Τα futures χαλκού με τρίμηνη λήξη συνεχίζουν το sell off και «έχασαν» 0,7% σε 5.560 δολάρια ανά μετρικό τόνο στο London Metal Exchange στη Σιγκαπούρη, αφότου βυθίστηκαν 3,5% την Τετάρτη λόγω μεγάλων αποθεμάτων.
Το νικέλιο υποχωρεί σήμερα 2% μετά την πτώση 3% εχθές και τα futures σιδηρομεταλλεύματος και χάλυβα στην Κίνα έχουν υποχωρήσει στο μεγαλύτερο ημερήσιο όριό τους.
Τα μέταλλα έχουν πιεστεί λόγω των στοιχείων που κατέδειξαν αυτή την εβδομάδα μια επιβράδυνση στον κινεζικό τομέα μεταποίησης. Ο LMEX Index υποχώρησε 2,5% την Τετάρτη, διαγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τον περασμένο Νοέμβριο.
Ακόμη, το sell off πυροδοτήθηκε και αφότου βουλευτές στις Φιλιππίνες απέρριψαν την Gina Lopez ως υπουργό Περιβάλλοντος, τη στιγμή που η πολιτικός θα έπαιρνε σκληρά μέτρα για την αναχαίτιση της εξόρυξης. Η απόφαση της Fed να διατηρήσει την προοπτική για σταδιακή σύσφιξη της πολιτικής, επίσης επηρέασε.
«Οι επενδυτές έχουν πανικοβληθεί αρκετά», τόνισε ο Guo Qiuying, αναλυτής στην SDIC Essence Futures. «Τα πρόσφατα στοιχεία από την Κίνα για τη μεταποίηση βάθυναν τις ανησυχίες για την προοπτική της ζήτησης και τα σχέδια της Fed να συρρικνώνει τον ισολογισμό της θα περιορίσουν την ρευστότητα», εξήγησε.
Πτωτικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου. Ο μαύρος χρυσός έχει υποχωρήσει στη διάρκεια των τριών από τις τέσσερις τελευταίες διαπραγματεύσεις και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλότερά του από τα τέλη Μαρτίου. Η πτώση οφείλεται στα στοιχεία της αμερικανικής Αρχής Πληροφοριών για την Ενέργεια, τα οποία κατέδειξαν εχθές μικρότερη από το αναμενόμενο ελάττωση στα αμερικανικά αποθέματα αργού.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,54% στα 47,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,57% στα 50,50 δολάρια.