Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο, το οποίο σπάει σήμερα ένα σερί έξι ημερήσιων υποχωρήσεων. Ωστόσο αμφιβολίες για την ικανότητα του ΟΠΕΚ να εξαλείψει τα παγκόσμια αποθέματα αργού επισκιάζουν την αγορά και το αίσθημα έχει γίνει πιο απαισιόδοξο.
Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,30% στα 49,38 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,37% και διαπραγματεύεται στα 51,79 δολάρια το βαρέλι.
Δεδομένου ότι η προσφορά πετρελαίου παραμένει σε υψηλά ρεκόρ, ο Stephen Schork, ιδρυτής και εκδότης του Schork Report, επεσήμανε σήμερα πως «ο ΟΠΕΚ έχει αποτύχει οικτρά στην απόπειρά του να εξισορροπήσει την αγορά πετρελαίου».
Ταυτόχρονα η JPMorgan τόνισε στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεσή της για τις αγορές προς τους πελάτες πως «είναι προφανές ότι (…) οι αγορές αργού ακόμη δυσκολεύονται να εξαλείψουντην υπερπροσφορά».
Η τράπεζα ενημέρωσε πως κλείνει «τη θέση long στο Brent του Αυγούστου με ζημίες».
Όπως επεσήμανε, για να μειώσει την υπερπροσφορά ο ΟΠΕΚ «θα αναγκαστεί να ανανεώσει και πιθανότατα να βαθύνει τη συμφωνία, αν επιθυμεί να κρατήσει τις τιμές άνω των 50 δολαρίων το βαρέλι».
Στο μεταξύ η Ρωσία ανέφερε τη Δευτέρα πως η παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί με τους γρηγορότερους ρυθμούς των τελευταίων 30 χρόνων, αν οι παραγωγοί εντός και εκτός ΟΠΕΚ δεν παρατείνουν τη συμφωνία μείωσης της προσφοράς και μετά τις 30 Ιουνίου.
Η ακραία αδυναμία στο φυσικό αργό, στο οποίο οι τιμές στην αγορά της Βόρειας Θάλασσας έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερά τους για φέτος, επίσης πιέζουν τα futures.
Ωστόσο, με τη συντήρηση διυλιστηρίων σε όλη την Ευρώπη και τη Ρωσία να αναμένεται να αυξηθεί τον Μάιο, η ζήτηση για αργό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί και η πολυαναμενόμενη πτώση στα παγκόσμια αποθέματα μπορεί πράγματι να ξεκινήσει.
Υποχωρούν ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός υποχωρεί ελαφρώς για δεύτερη ημέρα καθώς η ενθαρρυντική έκβαση του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία άνοιξε την όρεξη για ρίσκα, αν και οι ανησυχίες για γεωπολιτικά ζητήματα εξακολουθούν να περιορίζουν αυτή την πτώση.
Το πολύτιμο μέταλλο καταγράφει πτώση 0,41% στα 1.272,20 δολάρια η ουγγιά.
Το ασήμι υποχωρεί κατά 0,18% και διαπραγματεύεται στα 17,815 δολάρια.