Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, κυρίως λόγω των προσδοκιών πως η συμφωνία των παραγωγών εντός και εκτός ΟΠΕΚ για μείωση της προσφοράς θα παραταθεί και μετά τον Ιούνιο. Ωστόσο, η άνοδος στον μαύρο χρυσό είναι περιορισμένη, εξαιτίας των ανησυχιών σχετικά με τα επίμονα υψηλά αποθέματα αργού.
Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,72% στα 49,26 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,68% και διαπραγματεύεται στα 51,97 δολάρια το βαρέλι.
Πηγές από τους κόλπους του ΟΠΕΚ έχουν υπαινιχθεί ότι τα μέλη του καρτέλ είναι όλο και περισσότερο υπέρ μιας παράτασης, ωστόσο επιθυμούν την υποστήριξη των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ, οι οποίοι δεν έχουν εφαρμόσει πλήρως τις μειώσεις για τις οποίες έχουν δεσμευθεί.
«Η συζήτηση για την παράταση υποστηρίζει τις τιμές, μαζί με το πιο αδύναμο δολάριο», τόνισε ο Tamas Varga, αναλυτής στην PVM Oil Associates στο Λονδίνο. «Αλλά οποιοδήποτε ράλι μπορεί να χάσει momentum σύντομα, καθώς το υποβόσκον αίσθημα είναι ακόμη αρνητικό», ανέφερε.
Στο μεταξύ, παρότι η έκθεση του API της περασμένης εβδομάδας έδειξε απροσδόκητη πτώση στα συνολικά αποθέματα αργού την εβδομάδα μέχρι τις 10 Μαρτίου, αυτή την εβδομάδα οι αναλυτές αναμένουν άνοδο και πάλι προς υψηλό ρεκόρ.
Σε κάθε περίπτωση, αν συνεχίσει να εφαρμόζεται ο περιορισμός στην προσφορά, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η στέρεη παγκόσμια ζήτηση θα μπορούσε σταδιακά να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αγοράς, ακόμη και εν μέσω αύξησης της αμερικανικής παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου.
«Ο συνδυασμός της εύρωστης ζήτησης και της αδύναμης παγκόσμιας προσφοράς, που οδηγεί σε εξισορροπημένες αγορές, δεν θα εκτροχιαστεί από το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο», τόνισε ο Jeremy Baker, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής για τα εμπορεύματα στη Vontobel Asset Management.
Ο Baker ανέφερε ότι η ζήτηση για αργό αναμένεται να αυξηθεί το 2017 γρηγορότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα.
Ο χρυσός υποχωρεί ελαφρώς, καθώς το αδύναμο δολάριο δεν καταφέρνει να αντισταθμίσει τις κερδοσκοπικές πωλήσεις από την Ασία μετά το ράλι των τεσσάρων ημερών.
Το πολύτιμο μέταλλο υποχωρεί 0,06% στα 1.233,10 δολάρια η ουγγιά.
Το ασήμι κινείται σταθεροποιητικά. Ενισχύεται 0,01% και διαπραγματεύεται στα 17,44 δολάρια η ουγγιά.