Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά στο ετήσιο peak σταθεροποιείται το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,48% στα 54,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο 0,66% και διαπραγματεύεται στα 56,46 δολάρια. Ανοδικά κινείται ο χρυσός, απώλειες για το ασήμι.

Για τέταρτη συνεχόμενη διαπραγμάτευση ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου, ενώ το Brent έχει υπερβεί τα 56 δολάρια το βαρέλι, κοντά στα υψηλά από τα μέσα του 2015 που άγγιξε πρόσφατα, με την αγορά να αναμένει αποδείξεις ότι θα πραγματοποιηθούν οι μειώσεις στην προσφορά το επόμενο έτος.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,48% στα 54,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,66% και διαπραγματεύεται στα 56,46 δολάρια το βαρέλι.

Σε γενικές γραμμές, το trading αναμένεται να παραμείνει περιορισμένο αυτή την εβδομάδα ενόψει Πρωτοχρονιάς, ενώ ταυτόχρονα η αγορά υιοθετεί μια προσέγγιση-στάση αναμονής πριν την επίσημη έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας-ορόσημο των μεγάλων παραγωγών εντός και εκτός ΟΠΕΚ.

«Υπάρχουν διαφορετικές προσδοκίες για τις μειώσεις, το trading είναι περιορισμένο, οπότε οι πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου θα είναι κρίσιμης σημασίας», εξήγησε ο Michael McCarthy, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής για τις αγορές στην CMC Markets στο Σίδνεϊ.

«Αν υπάρξει κάποιο παραστράτημα ή κάποια ένδειξη διαφωνίας (στη συμφωνία), θα δούμε τις τιμές να πέφτουν», πρόσθεσε.

Μια ένδειξη πως οι μεγάλοι εξαγωγείς μάλλον θα συμμορφωθούν, είναι το γεγονός πως η Βενεζουέλα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξαλείψει 95.000 βαρέλια/ημέρα από την παραγωγή της τη νέα χρονιά.

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου επίσης εκτίμησε την Τρίτη πως ο ΟΠΕΚ θα συμμορφωθεί. «Αν και είμαστε ανταγωνιστές, έχουμε δεσμεύσεις», δήλωσε σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Shana.

Μικρή άνοδο σημειώνει ο χρυσός, κατά 0,05%, στα 1.139,40 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι κινείται πτωτικά. Υποχωρεί 0,53%, στα 15,905 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v