Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνω των 55 δολ. το πετρέλαιο για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,89% στα 52,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 1,07% στα 55,04 δολάρια. Απώλειες για χρυσό και ασήμι.

Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου ενώ το Brent έχει ξεπεράσει τα 55 δολάρια το βαρέλι, καθώς έχει εξαπλωθεί η αισιοδοξία για την προοπτική μιας πιο σφικτής αγοράς μετά την συμφωνία ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,89% στα 52,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο 1,07% και διαπραγματεύεται στα 55,04 δολάρια.

Η σημερινή άνοδος που παρουσίασε ο μαύρος χρυσός, οδήγησε την άνοδο από τη συμφωνία της Τετάρτης μέχρι στιγμής στο 19% για το Brent, στα υψηλότερά του εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια, και στο 16% για το αμερικανικό αργό.

Στο μεταξύ οι τιμές υποχώρησαν ελαφρώς νωρίτερα σήμερα, πυροδοτώντας νέες αγορές.

«Φαίνεται πως οποιαδήποτε πτώση θεωρείται ευκαιρία αγοράς», εξήγησε ο Carsten Fritsch, αναλυτής στην Commerzbank στην Φρανκφούρτη.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν αυτό τα Σαββατοκύριακο στη Βιέννη, με παραγωγούς εκτός του καρτέλ, προκειμένου να οριστικοποιήσουν μια παγκόσμια συμφωνία για περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου.

Από τον Ιανουάριο, οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να προσθέσουν στη μείωση 600.000 βαρελιών την ημέρα, στα 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα που έχει συμφωνήσει να «κόψει» το καρτέλ.

Ωστόσο, σημαντικό κομμάτι της αβεβαιότητας σχετικά με την παγκόσμια προσφορά προκύπτει από την παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου της χώρας αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικοί από το αναμενόμενο στις αδύναμες τιμές του πετρελαίου.

Μεγάλη πτώση εμφανίζει ο χρυσός, ενώ νωρίτερα σήμερα υποχώρησε μέχρι και άνω του 1% καθώς το ευρώ έκανε «βουτιά» μετά την ομιλία του Ματέο Ρέντσι και την παραδοχή της ήττας του στο θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην ευρωζώνη αρχικά πυροδότησε ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο ως ασφαλές καταφύγιο, αλλά από εκεί κει πέρα ο χρυσός άρχισε τη δική του «βουτιά». Αυτή τη στιγμή υποχωρεί κατά 0,80% στα 1.168,40 δολάρια η ουγγιά.

Πτωτικά κινείται και το ασήμι, το οποίο υποχωρεί κατά 0,75% στα 16,705 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v