Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί το πετρέλαιο λόγω Ιράκ

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,14% στα 50,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent διαπραγματεύεται στα 51,56 δολάρια και εμφανίζει πτώση 0,04%. Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,12%, στα 1.266,20 δολάρια η ουγγιά.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, διότι το Ιράκ γνωστοποίησε ότι επιθυμεί να εξαιρεθεί από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Ωστόσο οι απώλειες περιορίζονται χάρη στη στάση του Ιράν, που τόνισε ότι θα ενθαρρύνει τα άλλα μέλη του καρτέλ να συμμετάσχουν στο «πάγωμα» της παραγωγής.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,14% στα 50,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent διαπραγματεύεται στα 51,76 δολάρια και εμφανίζει μικρή πτώση της τάξης του 0,04%.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Jabar al-Luaibi, δήλωσε ότι η Βαγδάτη θέλει να εξαιρεθεί από οποιαδήποτε μείωση παραγωγής στην οποία στοχεύει ο ΟΠΕΚ.

Παράλληλα, ο Falah al-Amiri, επικεφαλής της ιρακινής κρατικής εταιρίας SOMO που εμπορεύεται πετρέλαιο, πρόσθεσε πως το μερίδιο αγοράς της χώρας του έχει κινδυνεύσει εξαιτίας των πολέμων στους οποίους έχει συμμετάσχει το Ιράκ από τη δεκαετία του '80 και μετά.

«Θα έπρεπε να παράγουμε εννέα εκατομμύρια (βαρέλια την ημέρα), αν δεν ήταν οι πόλεμοι», εκτίμησε.

Ωστόσο, σχόλια του Ιρανού υφυπουργού πετρελαίου, Amir Hossein Zamaninia, περιόρισαν κάπως την πτώση των τιμών νωρίτερα σήμερα. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η Τεχεράνη θα ενθαρρύνει άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να συμμετάσχουν στο «πάγωμα» και πρόσθεσε πως τα 55 με 60 δολάρια το βαρέλι είναι μια καλή τιμή για την εξισορρόπηση της αγοράς.

Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,12% στα 1.266,20 δολάρια, ενώ το ασήμι ενισχύεται 0,84% στα 17,640 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v