Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο, καθώς η παραγωγή υποχωρεί στην Κίνα και συρρικνώνονται τα αμερικανικά αποθέματα. Αισιόδοξη δήλωση του επικεφαλής του ΟΠΕΚ σχετικά με τη συμφωνία για πλαφόν στην παραγωγή, αλλά και σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, επίσης στηρίζουν την αγορά.
Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 1,47% στα 51,03 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent διαπραγματεύεται στα 52,42 δολάρια και εμφανίζει άνοδο 1,43%.
Το ελαφρώς πιο αδύναμο δολάριο ενισχύει το πετρέλαιο, τονίζουν οι traders, καθώς καθιστά φθηνότερες τις αγορές καυσίμου από χώρες που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα, πράγμα που τονώνει τη ζήτηση.
Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, δήλωσε σήμερα πως οι αγορές πετρελαίου βρίσκονται στο τέλος μιας μεγάλης πτώσης, καθώς τα θεμελιώδη βελτιώνονται και εξισορροπούνται η προσφορά και η ζήτηση.
Ο υπουργός κάλεσε τους εκτός ΟΠΕΚ παραγωγούς να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος τους είναι τόσο κρίσιμος, όσο και εκείνος των μελών του ΟΠΕΚ.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, από τη μεριά του, απέρριψε τις εικασίες ότι το καρτέλ δεν θα καταφέρει να καταλήξει στις τελικές λεπτομέρειες της πολυαναμενόμενης συμφωνίας του για πλαφόν στην παραγωγή. Πρόσθεσε, δε, ότι το γεγονός πως όλα ανεξαιρέτως τα μέλη έχουν συμφωνήσει, δίνει μια μοναδική ευελιξία για εφαρμογή του σχεδίου.
Ταυτόχρονα, το Reuters μεταδίδει πως η κινεζική παραγωγή αργού έχει υποχωρήσει κατά 9,8% σε 3,89 εκατ. βαρέλια, πλησιάζοντας χαμηλά έξι ετών και καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της.
Τα αμερικανικά αποθέματα επίσης υποχώρησαν κατά 3,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, σε 467,1 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη το API.
Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,65% στα 1.271,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι εμφανίζει άνοδο 0,49% στα 17,725 δολάρια.