Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,90% στα 50,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο της τάξης του 0,80% στα 51,93 δολάρια. Ανοδικά κινούνται χρυσός και ασήμι.

Ενισχύεται το πετρέλαιο που υποστηρίζεται από το πιο αδύναμο δολάριο, αλλά και από τις προσδοκίες μερικών αναλυτών πως η υπερπροσφορά στις παγκόσμιες αγορές δεν είναι τόσο μεγάλη όσο υπονοούν κάποιοι.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,90% στα 50,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο της τάξης του 0,80% και διαπραγματεύεται στα 51,93 δολάρια.

Η πρόταση των μεγάλων εξαγωγέων για συμφωνία με σκοπό τη μείωση ή το «πάγωμα» της παραγωγής «έσπρωξε» το πετρέλαιο άνω των 50 δολαρίων, ωστόσο δεν το υποστήριξε αρκετά για περαιτέρω άνοδο, λόγω των αμφιβολιών της αγοράς για το αν ο ΟΠΕΚ θα μπορέσει πράγματι να κλείσει και να εφαρμόσει μια τέτοια συμφωνία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, αρκετοί αναλυτές έχουν υποστηρίξει πως η εδώ και δύο χρόνια παγκόσμια υπερπροσφορά ενδέχεται να υποχωρεί, αν λάβει κανείς υπόψιν τα αποθέματα. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν πως τα αποθέματα δεν είναι τόσο μεγάλα όσο συνηθίζεται ενόψει του χειμώνα.

«Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου (βιομηχανίας και κυβερνήσεων) αυξήθηκαν κατά 17 εκατ. βαρέλια σε 5,618 δισ. βαρέλια το τρίτο τρίμηνο του 2016. Αυτή είναι η μικρότερη συγκέντρωση από το τέταρτο τρίμηνο του 2014, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η αύξηση των αποθεμάτων επιβραδύνεται καθώς η αγορά επανέρχεται σε ισορροπία», τόνισαν οι αναλυτές της Bernstein Energy.

Από την άλλη, traders επισημαίνουν ότι η υποχώρηση του δολαρίου και η απομάκρυνσή του από τα χθεσινά υψηλά επτά μηνών, επίσης στήριξαν το μαύρο χρυσό. Το πιο αδύναμο δολάριο καθιστά τις αγορές καυσίμων φθηνότερες για χώρες που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα στις εγχώριες αγορές.

Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,49% σε 1.262,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι εμφανίζει άνοδο της τάξης του 1,06% στα 17,660 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v