Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 90,6 δολ. η τιμή του αργού με πτώση 4,02%

Το συμβόλαιο του αργού σειράς Ιανουαρίου, αφού διαπραγματεύθηκε έως και τα 90.33 δολάρια/βαρέλι έκλεισε την ημέρα στα 90.62 δολάρια, με απώλειες της τάξεως του 4.02%.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κινήθηκε πτωτικά το energy complex, όπου σήμερα οι πωλήσεις πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας και παρέσυραν στο διάβα τους την τιμή του αργού, στέλνοντας το συμβόλαιο του πρώτου μήνα στην περιοχή των 90 δολαρίων.

Η ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων από το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας, όπου τα αποθέματα του αργού μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο, σε συνδυασμό με τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του OPEC ότι το καρτέλ είναι έτοιμο να διοχετεύσει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά αν χρειαστεί, χωρίς να διασαφηνίσει αν όντως κάτι τέτοιο θα γίνει στη συνάντηση του Άμπου Ντάμπι στις 5 Δεκεμβρίου, πυροδότησαν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και οδήγησαν τους traders σε αθρόες πωλήσεις.

Το DOE ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα του αργού μειώθηκαν κατά 452 χιλιάδες βαρέλια και διαμορφώθηκαν στα 313.2 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα, ενώ ανακοινώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ότι τα αποθέματα στο Cushing της Oklahoma αυξήθηκαν κατά 665 χιλιάδες βαρέλια και διαμορφώθηκαν στα 15.2 εκατομμύρια βαρέλια.

(Το Cushing είναι ο σταθμός παράδοσης πετρελαίου για τα συμβόλαια του Nymex και αύξηση στα αποθέματα εκεί αποτελεί αρνητική ένδειξη για τις μελλοντικές τιμές του αργού).

Έτσι το συμβόλαιο του αργού σειράς Ιανουαρίου, αφού διαπραγματεύθηκε έως και τα 90.33 δολάρια/βαρέλι έκλεισε την ημέρα στα 90.62 δολάρια, με απώλειες της τάξεως του 4.02%. Αντίστοιχες απώλειες είχαμε και στα προϊόντα, με το πετρέλαιο θέρμανσης να διαπραγματεύεται 3% χαμηλότερα στα 257.38 cents/gallon και τη βενζίνη να υποχωρεί κατά 3.65% και να κλείνει στα 228.65 cents/gallon.

Στα πολύτιμα μέταλλα συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις, καθώς η ισχυροποίηση του αμερικανικού δολαρίου έδωσε τον τόνο στο ασιατικό και στο ευρωπαϊκό session, οδηγώντας την τιμή του συμβολαίου χρυσού (σειράς Δεκεμβρίου) έως και τα 791 δολάρια ενδοσυνεδριακά, προτού ανκάμψουν ελαφρώς για να κλείσουν στα 800.30 δολάρια/ουγκιά, με πτώση 1.68%.

Αντίστοιχες και οι απώλειες για το ασήμι, όπου τα συμβόλαια σειράς Δεκεμβρίου έκλεισαν την ημέρα με απώλεις της τάξης του 1.04% στα 14.335 δολάρια/ουγκιά.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v