Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 94,64 δολάρια το πετρέλαιο με κέρδη 0,85%

Την προσοχή όλων των επενδυτών μονοπώλησε το Σαββατοκύριακο που πέρασε η συνάντηση των αρχηγών κρατών των μελών του OPEC στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου το καρτέλ αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή πετρελαίου και αυτή την φορά, θεωρώντας ότι η παραγωγή είναι αρκετή και ότι οι υψηλές τιμές οφείλονται σε κερδοσκοπικές κινήσεις των συμμετεχόντων στην αγορά που είναι πέρα από τον έλεγχο του, ξεκαθαρίζοντας ότι στην επόμενη συνάντηση του στις 5 Δεκεμβρίου θα αποφασίσει το μέγεθος της

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Την προσοχή όλων των επενδυτών μονοπώλησε το Σαββατοκύριακο που πέρασε η συνάντηση των αρχηγών κρατών των μελών του OPEC στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου το καρτέλ αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή πετρελαίου και αυτή την φορά, θεωρώντας ότι η παραγωγή είναι αρκετή και ότι οι υψηλές τιμές οφείλονται σε κερδοσκοπικές κινήσεις των συμμετεχόντων στην αγορά που είναι πέρα από τον έλεγχο του, ξεκαθαρίζοντας ότι στην επόμενη συνάντηση του στις 5 Δεκεμβρίου θα αποφασίσει το μέγεθος της παραγωγής για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Στη συνάντηση δεν υπήρξαν εκπλήξεις όσον αφορά τις απόψεις που διατυπώθηκαν και ενώ οι δηλώσεις του προέδρου της Βενεζουέλας, ότι αν οι ΗΠΑ επιτεθούν στο Ιράν ή την Βενεζουέλα η τιμή του αργού θα φτάσει στα 200 δολάρια/βαρέλι, ”έπαιξαν” σε όλα τα δελτία ειδήσεων, επί της ουσίας ο υπουργός εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας απέρριψε το αίτημα του Ιραν και της Βενεζουέλας τα μέλη του καρτέλ να εγκαταλείψουν το αμερικανικό δολάριο για την τιμολόγηση του πετρελαίου, λέγοντας ότι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν επιθυμεί την κατάρρευση του δολαρίου (και την συνεπαγόμενη μείωση της αξίας των δολαριακών assets που κατέχει).

Έτσι στον απόηχο της συνάντησης και ενόψει της αργίας των Ευχαριστιών στην Αμερική την Πέμπτη νευρικά κινήθηκε το energy complex σήμερα για να κλείσει τελικά σε θετικό πρόσημο. Τα συμβόλαια του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου, ενώ διαπραγματεύθηκαν μεταξύ 93.16 και 95.15 δολαρίων, έκλεισαν τελικά στα 94.64 δολάρια/βαρέλι, με άνοδο 0.85%.

Ενίσχυση είχαμε και για τα προϊόντα με το πετρέλαιο θέρμανσης να ενισχύεται κατά 0.65% και να κλείνει στα 260.40 cents/gallon (συμβόλαια Δεκεμβρίου) και την βενζίνη να ενισχύεται κατά 0.26% και να κλείνει στα 238.15 cents/gallon. Για άλλη μια ημέρα υποχώρησε το φυσικό αέριο με τα futures Δεκεμβρίου να κλείνουν στα 7.784 $/MMBtu, με πτώση της τάξεως του 2.71%.

Στα πολύτιμα μέταλλα συνεχίστηκε για μια ακόμα ημέρα η πτωτική πορεία, καθώς μετά την υποχώρηση των συμβολαίων του χρυσού κατά 47.7 δολάρια την περασμένη εβδομάδα και ενόψει των αργιών αυτής της εβδομάδας οι συμμετέχοντες στην αγορά μείωσαν περαιτέρω τις θέσεις τους, προκειμένου να έχουν ακόμα μικρότερη έκθεση στην αγορά.

Είναι σαφές λοιπόν ότι σε αυτή τη φάση οι συμμετέχοντες στην αγορά αποφασίζουν για τις επενδυτικές τους επιλογές με γνώμονα την μείωση του ρίσκου τους σε όλα τα assets (increase in risk aversion), δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και της ενδεχόμενης ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, με αποτέλεσμα να μειώνουν τις θέσεις τους και στα μέταλλα, ελλείψει του καταλύτη που θα πυροδοτήσει την επόμενη ανοδική κίνηση σε αυτά.

Έτσι τα συμβόλαια χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησαν κατά 1.14% και έκλεισαν στα 778 δολάρια/ουγκιά, έχοντας αγγίξει την στήριξη των 775 δολαρίων ενδοσυνεδριακά. Ανάλογη η εικόνα και στο ασήμι, με τα futures Δεκεμβρίου να κλείνουν στα 14.160 δολάρια/ουγκιά με απώλειες της τάξεως του 2.41%.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v