Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με κέρδη 3,2% η τιμή του αργού, στα 94,09 δολάρια

Τα συμβόλαια του αργού σειράς Δεκεμβρίου, αφού διαπραγματεύτηκαν όλη την ημέρα σε θετικό έδαφος, έκλεισαν τελικά στα 94.09 δολάρια/βαρέλι, με άνοδο 3.20%, κοντά στο υψηλό της ημέρας (94.37).

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Μετά από την χθεσινή υποχώρηση των τιμών και την τεχνικά υπερπουλημένη κατάσταση που διαμορφώθηκε, τόσο στο αργό πετρέλαιο όσο και στα προϊόντα, ολόκληρο το complex ανέκαμψε σήμερα, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν για μια ακόμα εβδομάδα μειωμένα τα αποθέματα του αργού από το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας αύριο.

Έτσι τα συμβόλαια του αργού σειράς Δεκεμβρίου, αφού διαπραγματεύτηκαν όλη την ημέρα σε θετικό έδαφος, έκλεισαν τελικά στα 94.09 δολάρια/βαρέλι, με άνοδο 3.20%, κοντά στο υψηλό της ημέρας (94.37).

Ανοδικά κινήθηκαν και τα προϊόντα με το πετρέλαιο θέρμανσης να ενισχύεται κατά 2.85% και να κλείνει στα 257.34 cents/gallon, ενώ τα συμβόλαια Δεκεμβρίου της βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 2.32% και έκλεισαν στα 237.04 cents/gallon.

Αντίστροφη πορεία ακολούθησε το φυσικό αέριο, το οποίο υποχώρησε σήμερα, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά θεωρούν ότι τα αποθέματα του προϊόντος θα είναι αρκετά και ότι ο χειμώνας θα είναι ήπιος.

Στα πολύτιμα μέταλλα τώρα η άνοδος των τιμών του πετρελαίου σήμερα και η συνεχιζόμενη αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ λειτούργησαν ενισχυτικά. Πολλοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί στο χρυσό, καθώς αυτός δεν φαίνεται να έχει διορθώσει ουσιαστικά, αν λάβει κανείς υπόψιν την τεράστια άνοδο των τελευταίων μηνών, αναγνωρίζουν όμως ότι στην οικονομική συγκυρία όπως αυτή έχει διαμορφωθεί (με την αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές παγκοσμίως και τα ισχυρότατα θεμελιώδη στα πολύτιμα μέταλλα) δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς υψηλότερες τιμές άμεσα.

Έτσι η επενδυτική κοινότητα παραμένει διχασμένη όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη πορεία των πολύτιμων μετάλλων, όλοι όμως αναγνωρίζουν ότι αυτά παραμένουν σε ένα από τα ισχυρότερα ανοδικά trends των τελευταίων ετών και έχουν όλα τα εχέγγυα για πολύ υψηλότερες τιμές στο μέλλον.

Έτσι τα συμβόλαια του χρυσού (σειράς Δεκεμβρίου) αφού έφτασαν να διαπραγματεύονται έως και τα 800 $/oz, στη συνέχεια ανέκαμψαν για να κλείσουν τελικά στα 814.7 $/oz με άνοδο της τάξεως του 1.96%. Ανάλογη ήταν η εικόνα στο ασήμι, τα futures του οποίου ενισχύθηκαν κατά 3.11% και έκλεισαν στα 15.065 $/oz.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v