Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι για γεν και μαύρο χρυσό

Στο υψηλότερο επίπεδο για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται το γεν φτάνοντας στα 108,93 γεν ανά δολάριο, ενώ το αμερικανικό αργό βρέθηκε μία ανάσα από τα 100 δολάρια, φτάνοντας έως και τα 99,88 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο υψηλότερο επίπεδο για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται το γεν, ενώ το αμερικανικό αργό βρέθηκε μία ανάσα από τα 100 δολάρια, φτάνοντας έως και τα 99,88 δολάρια ανά βαρέλι.

Το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώθηκε στα 108,93 γεν ανά δολάριο, με πρόβλεψη ότι μπορεί να αγγίξει τα 107 γεν ανά δολάριο εντός της ημέρας. Παράλληλα το γεν ενισχύεται έναντι των 16 ισχυρότερων νομισμάτων της υφηλίου, φτάνοντας τα 161,96 γεν ανά ευρώ (από 163,21 γεν ανά ευρώ την Τρίτη 20/11), ενώ το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 1,4% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.

”Τα προβλήματα στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ απέχουν πολύ από το να επιλυθούν”, σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Saburo Matsumoto, επικεφαλής της μονάδας συναλλαγματικών ισοτιμιών της Sumitomo Trust & Banking.

Παράλληλα οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου (έναντι του συνόλου των ανταγωνιστικών νομισμάτων), δεδομένου ότι η μείωση επιτοκίων από τη Federal Reserve θεωρείται ”απόλυτα δεδομένη”, μετά και την υποβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης για την αμερικανική οικονομία εντός του 2008.

--Πετρελαϊκή έκρηξη

Η έκρηξη στην τιμή πετρελαίου, με τα 100 δολάρια όχι μόνο να φαίνονται ορατά αλλά να θεωρούνται πλέον ”λίγα”, στηρίχτηκε τόσο στις χθεσινές ανακοινώσεις της Fed όσο και στην αντίστοιχη από τη Royal Dutch Shell, ότι προχωρά σε μείωση παραγωγής κατά 50% στη μονάδα που διαθέτει στην Alberta (Καναδάς), με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των αποστολών πετρελαίου προς τις ΗΠΑ.

”Κανείς δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε πώληση”, σημειώνει ο κ. Tom Hartmann, trader στις αγορές εμπορευμάτων για την Altavest Worlwide Trading, και προσθέτει ότι ”το αδύναμο δολάριο θα οδηγήσει ακόμη υψηλότερα τις τιμές”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v