Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος για το πετρέλαιο με το βλέμμα στο Ιράν

Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Κατάρ και Βενεζουέλα κατέληξαν χθες σε πρόταση για «πάγωμα» της παραγωγής στα επίπεδα Ιανουαρίου, ωστόσο η Σαουδική Αραβία ξεκαθάρισε πως η συμφωνία θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία και άλλων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τις προσπάθειες για «πάγωμα» της παραγωγής να μεταφέρονται τώρα στο Ιράν, το οποίο όμως διαμηνύει ότι θα τηρήσει σκληρή γραμμή.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν πραγματοποιεί συνάντηση με τους ομολόγους του από τη Βενεζουέλα, το Ιράκ και το Κατάρ, με ιρανό αξιωματούχο να δηλώνει νωρίτερα ότι η χώρα θα συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή της μέχρι να φτάσει στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την επιβολή των κυρώσεων.

Τα futures του Brent κινούνται 2,86% υψηλότερα στα 33,10 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού ενισχύονται κατά 2,2% στα 29,68 δολάρια.

Χθες, Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Κατάρ και Βενεζουέλα κατέληξαν σε πρόταση για «πάγωμα» της παραγωγής στα επίπεδα Ιανουαρίου, ωστόσο η Σαουδική Αραβία ξεκαθάρισε πως η συμφωνία θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία και άλλων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών.

Για το Ιράν, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα του ΟΠΕΚ, ενδέχεται να ισχύσουν ειδικοί όροι, καθώς προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή του μετά την άρση των κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί λόγω του πυρηνικού της προγράμματος.

Ωστόσο, οι αναλυτές σχολιάζουν πως το «πάγωμα» της παραγωγής λίγα θα κάνει για να εξομαλύνει την υπερκορεσμένη αγορά.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα αργού, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 3,9 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v