Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών κινούνται οι τιμές των εμπορευμάτων, ακολουθώντας τη «βουτιά» των μετοχών στα παγκόσμια χρηματιστήρια και των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, με τους επενδυτές να ανησυχούν πως η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα κάνει εντονότερο το αίσθημα του κορεσμού στα εμπορεύματα -από το πετρέλαιο μέχρι τα μέταλλα.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος χρήστης ενέργειας, σιτηρών και μετάλλων παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η πορεία της οικονομίας της συγκεκριμένης χώρας να επηρεάζει άμεσα τις τιμές των εμπορευμάτων.
Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg, που «μετρά» 22 πρώτες ύλες, υποχωρεί έως και 1,5% στις 86,4909 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1999. «Βουτιά» κάνουν οι μετοχές των εμπορευμάτων: η μετοχή της μεγαλύτερης μεταλλευτικής εταιρείας του κόσμου, της BHP Billiton, κατέγραψαν απώλειες έως και 5,2% στο Σίδνεϊ, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ οι μετοχές της Fortescue Metals Group κατέγραψαν πτώση 14% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως τα κέρδη της στο σύνολο της χρήσης ήταν μειωμένα κατά 88%. Πτώση 10% κατέγραψαν οι μετοχές της Nanjing Iron & Steel, ενώ η Cnooc υποχωρούσε έως και 6,6% στο Χονγκ Κονγκ.
Εν τω μεταξύ η τιμή του Brent υποχώρησε για πρώτη φορά από το 2009 κάτω και από τα 45 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι παραγωγοί διατηρούν ή ακόμα και αυξάνουν την προμήθεια πετρελαίου παρά τον κορεσμό της αγοράς, δίνοντας προτεραιότητα στις πωλήσεις αντί για τις τιμές. Την ίδια ώρα, το Ιράν διαμηνύει ότι θα αυξήσει την παραγωγή του με κάθε κόστος, προκειμένου να αυξήσει το μερίδιό του στην αγορά.
Το Brent (παράδοση Οκτωβρίου) καταγράφει πτώση μεγαλύτερη των 3 δολαρίων, στα 42,3 δολάρια το βαρέλι αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κάτω και από τα 38 δολάρια, στα 37,9 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι το WTI έχει καταγράψει πτώση μεγαλύτερη του 58% τον τελευταίο χρόνο.
Ο χαλκός στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου υποχώρησε έως και 2,6% στα 4.922,5 δολάρια ανά μετρικό τόνο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, ενώ ούτε τα αγροτικά εμπορεύματα «γλίτωσαν», καθώς η σόγια, το σιτάρι και ο αραβόσιτος διευρύνουν τις απώλειές τους στο χρηματιστήριο του Σικάγο, ενώ το καουτσούκ υποχώρησε σε χαμηλό 10 μηνών στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Τόκιο.