Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βουτιά” 3,1% για το πετρέλαιο

Ημέρα ισχυρών πιέσεων σε ολόκληρο το petroleum complex, με τα floors στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων να ανοίγουν και πάλι κανονικά μετά την αργία της Δευτέρας στις Ηνωμένες Πολιτείες (Memorial Day).

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Ημέρα ισχυρών πιέσεων σε ολόκληρο το petroleum complex, με τα floors στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων να ανοίγουν και πάλι κανονικά μετά την αργία της Δευτέρας στις Ηνωμένες Πολιτείες (Memorial Day).

Μετά την αρνητική εικόνα της Δευτέρας για τα συμβόλαια του αργού, όπως αυτή διαμορφώθηκε έστω και με πολύ περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα στα ηλεκτρονικά συστήματα συναλλαγών με αφορμή την είδηση για διακοπή της διήμερης απεργίας των εργατών στη Νιγηρία- τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της αφρικανικής ηπείρου- μετά τη συμφωνία του σωματείου των oil workers με την κυβέρνηση για αύξηση των απολαβών, οι πωλητές ανέλαβαν για τα καλά δράση στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Συγκεκριμένα, η ”κοντινή” σειρά (παράδοσης Ιουλίου) για τα συμβόλαια του WTI crude που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης, τερμάτισε το floor trading στα $63.17 το βαρέλι (-3.1%), με τις ημερήσιες απώλειες να φθάνουν μισή ώρα πριν το πέρας της συνεδρίασης το -4% (με σημείο αναφοράς το settlement της Παρασκευής).

Αν ληφθεί ωστόσο υπ’ όψιν η χθεσινοβραδινή διαπραγμάτευση των εν λόγω futures του αργού στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών Globex, όταν και έχαναν ποσοστό -1.2% και διαπραγματεύονταν στα $64.45 δολάρια το βαρέλι, το sell off της Τρίτης αφαίρεσε ουσιαστικά άλλο ενάμιση δολάριο περίπου από την τιμή του αμερικανικού benchmark.

Στο χρηματιστήριο IPE του Λονδίνου, τα συμβόλαια του Brent λήξεως Ιουλίου διαπραγματεύονταν την ίδια ώρα στα $68.27 το βαρέλι (-2.1%), με το spread Brent Crude/WTI Crude να διαμορφώνεται στα 5 και πλέον δολάρια.

Το sell off επεκτάθηκε και στα products του αργού. Τα futures παράδοσης Ιουνίου για τη βενζίνη έκλεισαν στα $229.75 cents το γαλόνι (RBOB Gasoline), μειωμένα κατά -4.4%. Από κοντά και το πετρέλαιο θέρμανσης, με τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου να τερματίζουν στα $187.5 cents το γαλόνι, υποχωρώντας σε ποσοστό -3.3%.

Στην αγορά των μετάλλων εξάλλου, η εικόνα ήταν μεικτή. Αργά το βράδυ, τα futures του χαλκού για το μήνα Ιούλιο διαπραγματεύονταν στα $331 cents ανά λίμπρα, με περιορισμένες απώλειες της τάξεως του -0.3%, την ώρα που στο ”πολύτιμο μπλοκ”, χρυσός και άργυρος είχαν μεν οπισθοχωρήσει από τα πρωινά υψηλά τους, διατηρώντας ωστόσο θετικό πρόσημο. Τα συμβόλαια στο κίτρινο μέταλλο διαπραγματεύονταν στα $656.1 η ουγκιά (+0.12% για τη σειρά Ιουνίου), ενώ τα futures στο ασήμι ξεχώρισαν, κερδίζοντας ποσοστό 1.6%, στα $13.22 η ουγκιά (σειρά Ιουλίου).

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v