Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 62,55 δολ. ανά βαρέλι οι πετρελαικές τιμές

Τα futures του αργού πετρελαίου (WTI Crude) για τον Ιούνιο κινήθηκαν από το πρωινό υψηλό των $63.30 στο χαμηλό των $61.90 το βαρέλι, για να ”γυρίσουν” την ύστατη ώρα της συνεδρίασης στο floor και να κάνουν settlement στα $62.55, μειωμένα κατά -1%.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Με τα βλέμματα στραμμένα στην ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων του ακατέργαστου πετρελαίου (πρωτίστως) και των προϊόντων διύλισης αυτού (βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης, δευτερευόντως) κύλησε η συνεδρίαση της Τετάρτης στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων και ενέργειας.

Όπως συνέβη και με τα νούμερα της προηγούμενης Τετάρτης, τα στοιχεία που δόθηκαν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας (DoE) μισή ώρα μετά την εκκίνηση του floor trading στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης, εξελήφθησαν αρχικά ως bearish από τους traders του petroleum complex, δίδοντας την αφορμή για να δοκιμαστούν οι αντοχές των επενδυτών που είχαν ανοίξει θέσεις long σε επίπεδα υψηλότερα της στήριξης των $62.50 μέχρι και άνω των 63 δολαρίων το βαρέλι, στις προηγούμενες συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδος.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω στοιχεία έδειξαν αύξηση για το αργό, κατά 1 περίπου εκατομμύριο βαρέλια έναντι εκτιμήσεων για μηδενική μεταβολή, ενώ μεγαλύτερη της αναμενόμενης ήταν η αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης, κατά 1.7 εκ. βαρέλια από 1 εκ. που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές και μικρότερη ήταν η αύξηση για τα αποθέματα των διυλισμένων προϊόντων (+1 εκ. βαρέλια περίπου) από 1250Κ που περίμενε η αγορά. Να σημειωθεί ότι η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων αυξήθηκε κατά 0.47%, έναντι εκτιμήσεων για +0.75%.

Τα futures του αργού πετρελαίου (WTI Crude) για τον Ιούνιο κινήθηκαν από το πρωινό υψηλό των $63.30 στο χαμηλό των $61.90 το βαρέλι, για να ”γυρίσουν” την ύστατη ώρα της συνεδρίασης στο floor και να κάνουν settlement στα $62.55, μειωμένα κατά -1%.

Η γρήγορη αυτή ανοδική αντίδραση προήλθε ακριβώς όπως και την περασμένη Τετάρτη από τα futures της βενζίνης, τα οποία επέτυχαν και πάλι να αναστρέψουν πλήρως την αρχική αρνητική εικόνα -μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία- κλείνοντας τελικά με κέρδη της τάξεως του 1.30%, στα $233.15 cents το γαλόνι (RBOB Gasoline παράδοσης Ιουνίου), ενώ στον αντίποδα, στα $186.45 cents το γαλόνι τερμάτισαν τη συνεδρίαση τα συμβόλαια του πετρελαίου θέρμανσης, ιδίας λήξεως, μειωμένα κατά -1.36%.

Στην αγορά των μετάλλων, εκδηλώθηκαν έντονες ρευστοποιήσεις και πωλήσεις στα συμβόλαια, με τις σημαντικές απώλειες να διατηρούνται μέχρι το τέλος του floor trading στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Αργά το βράδυ, τα futures του χαλκού για το μήνα Ιούλιο διαπραγματεύονταν στα $342 cents ανά λίμπρα (-3.3%), ενώ στο ”πολύτιμο” μπλοκ, χρυσός και άργυρος βρίσκονταν για τα καλά στο ”κόκκινο” και προσπαθούσαν να ισορροπούσαν την ίδια ώρα στα $663 η ουγκιά (-1.7% για τη σειρά Ιουνίου, με χαμηλό ημέρας στα $660.5) και στα $12.97 η ουγκιά (-2.6% η σειρά Ιουλίου) αντιστοίχως.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v