Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερήσιες απώλειες 1,14% για το μαύρο χρυσό

Τα futures του αργού πετρελαίου (WTI Crude) για τον Ιούνιο κινήθηκαν από τη ζώνη αντίστασης των $62.20/50 προ της ανακοίνωσης, προς το πρόσφατο χαμηλό των $60.85 το βαρέλι κατόπιν, το οποίο μάλιστα και ”χτύπησαν” ενδοσυνεδριακά (χαμηλό ημέρας στα $60.68), για να επιστρέψουν εν συνεχεία εντός του trading range και να κάνουν settlement στα $61.55, μειωμένα κατά -1.14%.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Η αρνητική έκπληξη που επεφύλασσε στην αγορά η ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων του ακατέργαστου πετρελαίου (πρωτίστως) και των προϊόντων διύλισης αυτού (βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης, δευτερευόντως) απετέλεσε τον καταλύτη για την ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων από τους πωλητές, μετά την παρένθεση της συνεδρίασης της Τρίτης.

Αδιαμφισβητήτως λοιπόν, σύμμαχος στην προσπάθεια των bears να δοκιμάσουν τα επίπεδα στήριξης της αγοράς και τις αντοχές των χθεσινών αγοραστών στα συμβόλαια ήταν τα νούμερα που δόθηκαν -ως συνήθως- στη δημοσιότητα από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας (DoE), μισή ώρα μετά την εκκίνηση του floor trading στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω στοιχεία έδειξαν αύξηση για το αργό, κατά 5.5 εκατομμύρια βαρέλια έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά μόλις 875 χιλιάδες βαρέλια, λίγο μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης, κατά 372 χιλ. βαρέλια από 150 χιλιάδες που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές και τέλος, αρκετά μεγαλύτερη, αύξηση για τα αποθέματα των διυλισμένων προϊόντων (+1.63 εκ.) από 450Κ που περίμενε η αγορά.

Να σημειωθεί ότι η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων αυξήθηκε κατά 0.78%.

Σε αυτά τα πλαίσια, τα futures του αργού πετρελαίου (WTI Crude) για τον Ιούνιο κινήθηκαν από τη ζώνη αντίστασης των $62.20/50 προ της ανακοίνωσης, προς το πρόσφατο χαμηλό των $60.85 το βαρέλι κατόπιν, το οποίο μάλιστα και ”χτύπησαν” ενδοσυνεδριακά (χαμηλό ημέρας στα $60.68), για να επιστρέψουν εν συνεχεία εντός του trading range και να κάνουν settlement στα $61.55, μειωμένα κατά -1.14%.

Η γρήγορη ανοδική αντίδραση κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης προήλθε από τα futures της βενζίνης, τα οποία επέτυχαν να αναστρέψουν την αρχική αρνητική εικόνα -άμα τη ανακοινώσει των στοιχείων από το DoE- κλείνοντας τελικά με κέρδη της τάξεως του 1.60%, στα $224 cents το γαλόνι(RBOB Gasoline παράδοσης Ιουνίου), ενώ στα $181.66 cents το γαλόνι τερμάτισαν τη συνεδρίαση τα συμβόλαια του πετρελαίου θέρμανσης, ιδίας λήξεως, μειωμένα κατά -0.73%.

Στην αγορά των μετάλλων, οι πιέσεις ήταν έντονες καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τις σημαντικές απώλειες να περιορίζονται λίγο προς το τέλος.

Αργά το βράδυ, τα futures του χαλκού για το μήνα Ιούλιο διαπραγματεύονταν στα $366.25 cents ανά λίμπρα (-1.61%), ενώ στο ”πολύτιμο” μπλοκ, χρυσός και άργυρος ισορροπούσαν την ίδια ώρα στα $682.6 η ουγκιά (-0.7% για τη σειρά Ιουνίου, με χαμηλό ημέρας στα $677.5) και στα $13.45 η ουγκιά (-1%, σειρά Ιουλίου) αντιστοίχως.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v