Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 61,51 δολάρια το πετρέλαιο με απώλειες 0,7%

Στο ”κόκκινο” βρήκε το κλείσιμο της συνεδρίασης στο floor του χρηματιστηρίου Nymex της Νέας Υόρκης σύσσωμο το energy complex, με τους πωλητές να συνεχίζουν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων καθ΄ όλη τη διάρκεια της πρώτης αυτής συνεδρίασης για τη νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Στο ”κόκκινο” βρήκε το κλείσιμο της συνεδρίασης στο floor του χρηματιστηρίου Nymex της Νέας Υόρκης σύσσωμο το energy complex, με τους πωλητές να συνεχίζουν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων καθ΄ όλη τη διάρκεια της πρώτης αυτής συνεδρίασης για τη νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα.

Η προεξόφληση από τους traders της πρώτης -εδώ και 13 εβδομάδες- αύξησης στα αποθέματα της βενζίνης, η οποία υπήρξε οδηγός της πρόσφατης ανοδικής κίνησης του πετρελαϊκού μπλοκ, με την αγορά να ”σπεκουλάρει” ότι τα διυλιστήρια ανεβάζουν στροφές λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του ”driving season” στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού (ως αφετηρία θεωρείται η αργία για τον εορτασμό του Memorial Day), δημιούργησε αρχικά κύμα ρευστοποιήσεων πρωτίστως στα futures της βενζίνης (Gasoline RBOB) και δευτερευόντως, στα ΣΜΕ του αργού πετρελαίου (WTI Crude).

Οι αρνητικές εντυπώσεις αμβλύνθηκαν ωστόσο την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με τα εν λόγω συμβόλαια να περιορίζουν περίπου κατά το ήμισυ τις ενδοσυνεδριακές τους απώλειες και να κλείνουν μεν με αρνητικό πρόσημο, αφήνοντας δε ανοικτό το ενδεχόμενο εξισορρόπησης αγοραστών-πωλητών στα παρόντα τουλάχιστον επίπεδα.



Σε αυτά τα πλαίσια, η τιμή του αργού (σειρά παράδοσης Ιουνίου) σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης νέο χαμηλό (intra-day low στα $60.85 το βαρέλι) από τις 22 Μαρτίου (έξι δηλαδή εβδομάδων), για να περιορίσει τις απώλειες όπως προαναφέραμε στο -0.7%, κλείνοντας τελικά στα $61.51.

Το πέρας της συνεδρίασης βρήκε τα products να καταγράφουν μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες εν συγκρίσει με το αργό, με τη βενζίνη (Gasoline RBOB, σειρά Ιουνίου) να κλείνει στα $219.10 cents το γαλόνι (-1.15%) επιστρέφοντας πάντως από το χαμηλό των $2.1483, το δε πετρέλαιο θέρμανσης (ίδιας λήξεως) να διαμορφώνεται στα $180.50 cents το γαλόνι (-1.41%).

Το sell off στο oil complex επεκτάθηκε και στο φυσικό αέριο, με τη σειρά του Ιουνίου να τερματίζει το floor session στα $7.78/MmBtu, μειωμένη σε ημερήσιο επίπεδο κατά -2%, καθώς η αδυναμία διακράτησης των $8 την Παρασκευή έδωσε πάλι τη σκυτάλη βραχυπρόθεσμα στους πωλητές.

Στην αγορά των μετάλλων εξάλλου, η εικόνα ήταν μεικτή. Συγκεκριμένα, στο ”μείον”, τα futures του χαλκού για το μήνα Ιούνιο διαπραγματεύονταν αργά το βράδυ στα $371 cents ανά λίμπρα (-1%), την ώρα που στο ”πολύτιμο” μπλοκ, χρυσός και άργυρος κρατούσαν το πρόσημο ”συν” συνεχίζοντας τη βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση, με τις τιμές των συμβολαίων να διαμορφώνονται αντιστοίχως στα $691.5 η ουγκιά -με υψηλό όπως και την Παρασκευή στα $693.4 για τη σειρά Ιουνίου- και στα $13.65 η ουγκιά (+0.9%) (σειρά Ιουλίου).

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v