Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέρασε το φράγμα των $1.300 ο χρυσός

Πώς εξηγούν οι αναλυτές το νέο ράλι του χρυσού σε μια περίοδο με κίνδυνο αποπληθωρισμού; Οι αντικρουόμενες απόψεις των επενδυτικών οίκων για τη μετέπειτα πορεία του πολύτιμου μετάλλου.

Μετά από δύο χρόνια περιφρόνησης, οι επενδυτές φαίνεται πως επιστρέφουν στο χρυσό, του οποίου η τιμή εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο  ξεπερνώντας τα 1.300 δολ. ανά ουγκιά.

Συγκεκριμένα, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώνονται στα 1.301,59 δολ. ανά ουγκιά, ενώ την Τρίτη είχε καταγράψει μίνι ράλι 1,5%. Σημειώνεται ότι μόλις το Νοέμβριο, ο χρυσός είχε βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο 4,5 ετών και έκτοτε έχει ανακάμψει κατά 14%. Την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά 4,7%.

«Τα κεφάλαια εισρέουν και πάλι σε ασφαλείς τοποθετήσεις» εξηγεί ο Mark To, της Wing Fung Financial Group  και συμπληρώνει: «Η αγορά βρίθει ειδήσεων που στηρίζουν την τιμή του χρυσού, όπως οι προσδοκίες για χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη, η αβεβαιότητα ως προς το τι θα πράξει η ΕΚΤ, και τα αναπτυξιακά κίνητρα ανά τον κόσμο».

Οι αναλυτές όμως, είναι διχασμένοι ως προς την πορεία του χρυσού κατά το 2015. Η Goldman Sachs και η Societe Generale προβλέπουν υποχώρηση της τιμής, με τη SocGen να βλέπει ακόμη και τα 1.000 δολ. ανά ουγκιά στις 31 Δεκεμβρίου. Η Standard Chartered, από την άλλη πλευρά, προβλέπει άνοδο στα 1.320 μέχρι το τέταρτο τρίμηνο.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v