Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι ράλι για το χρυσό δια χειρός... Ελβετίας

Η τιμή του χρυσού πέρασε το φράγμα των 1,260 δολ. ανά ουγκιά. Καταλύτης η απόφαση της Ελβετίας να καταργήσει τη σύνδεση του φράγκου με το ευρώ που έστρεψε τους επενδυτές σε ασφαλείς τοποθετήσεις.

Στο υψηλότερο επίπεδο 4 μηνών αναρριχήθηκε η τιμή του χρυσού καθώς οι επενδυτές αναζητούν οάσεις ασφαλείας μετά τον πανικό που προκάλεσε στις αγορές η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας. Συγκεκριμένα, η τιμή του χρυσού άγγιξε τα 1.261 δολ. ανά ουγκιά, καταγράφοντας άλμα 2,3% και πλέον βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Σεπτεμβρίου.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έπιασε άπαντες εξ απήνης εγκαταλείποντας τη σύνδεση του φράγκου με το ευρώ, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Η ανακοίνωσή της προκάλεσε χαοτικές κινήσεις στις αγορές με το ελβετικό φράγκο να καταγράφει άλμα 30% έναντι του ευρώ και τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων να κατρακυλούν σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Σημειώνεται πως για τον Ιανουάριο, η τιμή του χρυσού καταγράφει άνοδο 4%, μετά από δύο πτωτικές χρονιές. Η UBS προχώρησε πάντως σε υποβάθμιση των διετών της προβλέψεων για την τιμή του χρυσού στα 1.190 δολ έναντι αρχικής εκτίμησης στα 1.200 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v