Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά η τιμή του μαύρου χρυσού

Οριακή ανάκαμψη καταγράφει η τιμή πετρελαίου Brent μετά την χθεσινή βουτιά. Πόσο επηρέασε την αγορά η υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ και τι λένε τώρα οι αναλυτές.

Με βήμα σημειωτόν κινείται η αγορά πετρελαίου  παρά την υποβάθμιση των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία. Η τιμή πετρελαίου Brent ανακάμπτει κατά 0,1% ενώ χθες κατέγραψε νέα μεγάλη πτώση κατά 2,7%. Συγκεκριμένα, η τιμή των συμβολαίων Μαρτίου ενισχύεται κατά 7 σεντ, στα 48,91 δολ. ανά βαρέλι, ενώ χθες υποχώρησε κατά 1,33 δολ, στα 48,84 δολ. ανά βαρέλι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη βουτιά από τις 12 Ιανουαρίου.

Το ΔΝΤ χαμήλωσε τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,5%, δηλώνοντας παράλληλα, πως το φτηνό πετρέλαιο δεν αρκεί για να δοθεί ώθηση στην οικονομία. «Η αναθεώρηση του ΔΝΤ είναι το τελευταίο επεισόδιο από των ευρύτερων υποβαθμίσεων που παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό» αναφέρει ο Ole Sloth Hansen, της Saxo Bank, υπενθυμίζοντας ότι και η Παγκόσμια Τράπεζα προέβη προ ημερών σε παρόμοια κίνηση. «Υποδεικνύει ότι θα δυσκολευτούμε να βγούμε από τον κορεσμό της προσφοράς και να αυξήσουμε τη ζήτηση.»

Υπήρξαν ωστόσο, θετικές εκπλήξεις από το "μέτωπο" της οικονομίας. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW για τη Γερμανία εξέπληξε άπαντες με άλμα στο 48,4 (περίμεναν 40). 

Τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία, επίσης, ήταν ενθαρρυντικά. Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας για το 2014 διαμορφώθηκε στο 7,4%, που είναι μεν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, αλλά είναι υψηλότερο από το 7,3% που περίμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές. Επιπλέον, τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες καταγράφοντας αύξηση 7,9% και 11,9^% αντιστοίχως σε ετήσια βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v