Έντονες πιέσεις δέχεται και αυτή την εβδομάδα η τιμή πετρελαίου συνεχίζοντας την πτωτική τροχιά που έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο. Με τη Σαουδική Αραβία να διαμηνύει πως δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει τις τιμές του μαύρου χρυσού και τα μέλη του ΟΠΕΚ να αδυνατούν να συνεργαστούν καθώς τα δεδομένα, για την αγορά πετρελαίου αλλάζουν, οι τιμές κατρακυλούν στο χαμηλότερο επίπεδο 4 ετών.
Συγκεκριμένα, η τιμή πετρελαίου Brent βρέθηκε στα 87,74 δολ. ανά βαρέλι, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2010. Στη συνέχεια κάλυψε μέρος από το χαμένο έδαφος και διαμορφώθηκε στα 88,40 δολ. ανά βαρέλι, καταγράφοντας και πάλι πτώση της τάξεως του 1,9%. Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,30 δολ., τα 84,52 δολ. ανά βαρέλι.
«Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω κατά 10 δολ. ή και περισσότερο» αναφέρει το πρακτορείο Reuters και συμπληρώνει: «Αυτοί οι αναλυτές επισημαίνουν πως η τιμή του μαύρου χρυσού έχει υποχωρήσει από τον Ιούνιο κατά 20%, με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικά σημεία στήριξης και να βρισκόμαστε τώρα «σε τεχνικό νεκροταφείο». «Εάν η τιμή του Brent κλείσει στα 88,49 δολ, τότε είμαι βέβαιος ότι θα ασκηθούν περαιτέρω πτωτικές πιέσεις μέχρι το επόμενο σημαντικό επίπεδο, στα 82,35 δολ.» υποστηρίζει ο Tamas Varga, της PVM Oil Associates.
Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ σηματοδοτούν ότι είναι διατεθειμένα να επιτρέψουν μείωση των τιμών πετρελαίου προκειμένου να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά μαύρου χρυσού και να αντιμετωπίσουν την επέκταση των ανταγωνιστών (κυρίως των ΗΠΑ που αυξάνει κατακόρυφα την παραγωγή πετρελαίου με την σχιστολιθική επανάσταση). Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι του Ριάντ, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με παράγοντες της αγοράς, δήλωσαν ότι μπορούν να αποδεχθούν χαμηλότερες τιμές μαύρου χρυσού και μάλιστα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, εγκαταλείποντας τη συνήθη πρακτική των μελών του καρτέλ για συνεργασία με στόχο την στήριξη των τιμών.
«Στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους επενδυτές της αγοράς πετρελαίου και τους αναλυτές, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η χώρα, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, είναι έτοιμη να αποδεχθεί τιμή πετρελαίου κάτω από τα 90 δολ. ανά βαρέλι, ίσως ακόμη και στα 80 δολ. ανά βαρέλι για ένα με δύο χρόνια» αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.
«Οι Σαουδάραβες φαίνεται πως στοιχηματίζουν ότι μία περίοδος με χαμηλότερες τιμές – που θα ασκήσει πιέσεις στα οικονομικά ορισμένων μελών του ΟΠΕΚ – είναι αναγκαία για να ανοίξει ο δρόμος υψηλότερων εσόδων μεσοπρόθεσμα, καθώς μειώνονται οι επενδύσεις, ενώ αυξάνεται η παραγωγή από άλλα μέλη όπως οι ΗΠΑ» συμπληρώνει.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης της προσφοράς πετρελαίου ώστε να υπάρξει στήριξη των τιμών, Σαουδάραβας αξιωματούχος απάντησε χαρακτηριστικά: «Ποια μείωση;».
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Αλί αλ-Ομαϊρ λέγοντας ότι ενδεχόμενη μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ δεν θα είχε σημαντική επιτυχία στην ενίσχυση των τιμών, καθώς η παραγωγή αυξάνεται στη Ρωσία και τις ΗΠΑ. «Δεν νομίζω ότι σήμερα υπάρχει οι πιθανότητα τα μέλη του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή τους» δήλωσε συμπληρώνοντας πως η τιμή του μαύρου χρυσού θα μπορούσε να σταματήσει την πτωτική της πορεία στα 76 ή στα 77 δολάρια ανά βαρέλι.