Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα άνοδος για τον χρυσό λόγω Ιράκ

Στον "ασφαλή" χρυσό στρέφονται οι επενδυτές καθώς ανεβαίνει το γεωπολιτικό θερμόμετρο. Ο κίνδυνος για νέο πόλεμο στο Ιράκ προβληματίζει τους επενδυτές. Κέρδη σε ασήμι, πλατίνα και παλλάδιο.

Στο υψηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων αναρριχήθηκε η τιμή του χρυσού καθώς το γεωπολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει μετά την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να προχωρήσει σε
«στοχευμένα» αεροπορικά χτυπήματα στο Ιράκ. Η πιθανότητα εμπλοκής των ΗΠΑ σε ένα νέο παρατεταμένο πόλεμο στο Ιράκ κλιμακώνει τη νευρικότητα των επενδυτών που καλούνται παράλληλα να αφομοιώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης, με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια να κινούνται πτωτικά όπως και οι τιμές των περισσότερων βιομηχανικών εμπορευμάτων. Στον αντίποδα, οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια του χρυσού αλλά και των ομολόγων ανώτατης πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η τιμή του spot του χρυσού ενισχύεται κατά 5 δολ., στα 1.322 δολ. ανά ουγκιά που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Ιουλίου. Στην εβδομάδα, η τιμή του χρυσού καταγράφει κέρδη 1,9%, τερματίζοντας ένα πτωτικό σερί 4 εβδομάδων. «Βλέπουμε άνοδο στις τιμές του χρυσού λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά συνεχώς βλέπουμε το ράλι να σβήνει λίγο πριν το επίπεδο των 1,345 δολ.» εξηγεί ο Ross Norman, διευθύνων σύμβουλος της Sharps Pixley.

Ανοδικά πάντως, κινείται και το ασήμι κατά 0,9% στα 20,08 δολ. ανά ουγκιά. Η τιμή της πλατίνας ενισχύεται κατά 0,5% στα 1.479,10 δολ. ανά ουγκιά και του παλλαδίου κατά 0,8% στα 857,05 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v