Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα άνοδος για τις τιμές των βασικών μετάλλων

Σε υψηλό 17 μηνών ενισχύεται ο μόλυβδος. Ανακάμπτουν οι τιμές αλουμινίου, χαλκού και ψευδάργυρου μετά τις διορθωτικές κινήσεις της Παρασκευής.

Στα ύψη εκτινάσσονται οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων καθώς η ανάκαμψη της  παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα για την αγορά.

Συγκεκριμένα, η τιμή του μόλυβδου – που η βασική του χρήση είναι στην κατασκευή μπαταριών – για συμβόλαια παράδοσης τριμήνου ενισχύεται κατά 1,2% στα 2.295 δολ. ανά τόνο στο LME, ενώ νωρίτερα άγγιξε τα 2303 δολ. που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Φεβρουαρίου του 2013.

Η Morgan Stanley εκτιμά πως η κατανάλωση μόλυβδου θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 279.000 μετρικούς τόνους το 2014. «Η αδύναμη ανάπτυξη της προσφοράς θα συνεχίσει να ωθεί τις τιμές» αναφέρει ο αναλυτής Joel Crane της Morgan Stanley και συμπληρώνει: «Η μεσοπρόθεσμη ζήτηση καθοδηγείται από τις πωλήσεις αυτοκινήτων, τις νέες εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιακών δικτύων και την ανάπτυξη υποδομών στις αναδυόμενες αγορές».

Η τιμή του αλουμινίου ενισχύεται κατά 0,8% στα 2.013 δολ. στο LME. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή του αλουμινίου εκτινάχθηκε στα 2.054 δολ ανά τόνο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2013. Ακολούθησαν οι διορθωτικές κινήσεις της Παρασκευής στις τιμές των περισσότερων βασικών μετάλλων.

Αντίστοιχη είναι η πορεία και του χαλκού, του οποίου η τιμή ενισχύεται κατά 5 δολάρια στα 7.125 δολ. μετά τη διόρθωση της Παρασκευής. Η τιμή του ψευδάργυρου ενισχύεται κατά 14 δολ., στα 2.406 δολ. κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v